Behandling av Krystallsyke

Krystallsyke

Krystallsyke

Den typiske krystallsykepasienten ringer oss og forteller at han/hun våknet av at soverommet gikk rundt. Kan du kjenne deg igjen i dette?

Krystallsyke, eller Benign paroksymal posisjonvertigo, er en godartet lidelse som skyldes at kalkkrystaller i innerøret havner på feil sted. Dette fører i sin tur til at balanseorganet i innerøret gir signaler til hjernen som ikke stemmer med de faktiske bevegelsene pasienten utfører.

Vanlige symptomer er akutt svimmelhet med følelse av rotasjon, ustøhet, svimmelhet som provoseres frem av hodebevegelser, svimmelheten følges av ufrivillige øyebevegelser(nystagmus). Pasienten kan kaste opp som et resultat av svimmelheten. Svimmelheten går stort sett over 10-20 sek etter at hodet har sluttet og bevege seg, men provoseres frem med en gang hodet beveges i den provoserende bevegelsen igjen. Svimmelheten beskrives ofte som kraftigere en svimmelhet pasienten har opplevd tidligere. Krystallsyke er ikke en uvanlig tilstand, ca. 80000 nordmenn rammes hvert år.

Behandling av krystallsyke kan utføres av våre naprapater med en gang diagnosen er stilt ved hjelp av sykdomshistorie og noen enkle tester, de fleste pasienter har 1-2 behandlinger før symptomene er kraftig redusert og pasientens liv kan fungere som normalt. Dette er en diagnose som kan gi tilbakefall så det å vite hva man skal gjøre om symptomene på krystallsyke kommer tilbake er viktig.

Vi behandler krystallsyke med Epleys manøver. Det er en mobilisering av hodet som gjør at krystallene i innerøret ikke fortsetter å gi symptomer på at hodet roterer etter at rotasjonen har stoppet opp. Dette er en helt smertefri behandling, men noen pasienter kan oppleve sterk kvalme pga. svimmelheten. Mistenker du at du har denne diagnosen er det bare å ringe nærmeste NaprapatTeam-klinikk med en gang.

Helseforsikring

Alle de store forsikringsselskapene som i dag tilbyr behandlingsforsikring
dekker nå behandling hos naprapat.

Sparebank1 - Gjensidige - Tryg - if - Vertikal Helse - Storebrand

Napratpatteamet logo

NaprapatTeamet er medlem i Norges Naprapatforbund