Behandling av bekkensmerter

Bekken

Smerter i bekken, korsrygg og hofte kan gå i hverandre og det kan være vanskelig å selv vite hvor smerten egentlig kommer fra. Smerten kan ofte skyldes en feilfunksjon i samspillet mellom ledd og muskler som kommer av en akutt overbelastning eller en langvarig feilbelastning. Som naprapater prøver vi å finne ut hvor smerten din kommer fra for å så ta hånd om det aktuelle området. Smerter som kommer fra bekken forbindes ofte med bekkenplager hos gravide, men både menn og kvinner i alle aldre kan få bekkenplager.

Nedsatt beveglighet

Menn og kvinner i alle aldre kan få en følelse av at bekkenet "låser" seg. Dette kan gi smerter og muskelspenninger i bekken, seteregion, lyske og lår. De lærde strides rundt begrepet låsning, det vil si om det er bevegelse i disse leddene i det hele tatt, og at det dermed blir feil å kalle det låst. Opplevelsen av intens stramhetsfølelser i disse leddene er likevel reell. Årsaken til denne følelsen er gjerne stivhet grunnet for eksempel feilbelastning over tid, inaktivitet, stress, mistrivsel eller overvekt. Gravide kan rammes på grunn av økt belastning på bekken og korsrygg. Smerter kan være lokalt ved bekkenleddet, men kan og gi strålende smerter til sete, lyske og lår. Bevegeligheten i bekken og korsrygg reduseres pga smerten og kan forverres ved brå bevegelser, løft og etter at man har vært i ro.
Naprapaten bruker manipulasjon- og mykdelsteknikker i og rundt bekkenleddet.
Bevegelse og aktivitet er å anbefale.

Hos gravide

Utvidning og tilmykning av bindevevet rundt bekkenet er en naturlig prosess som skjer hos alle gravide for å klargjøre bekkenet før fødselen. Smerte i rygg, bekken eller mot skambenet under eller etter graviditet er kjente symtomer. Økt bevegelighet i bekkenleddene kan hos noen gravide utløse smerter som spesielt kjennes ved belastning. Gravide får ofte smerter på framsiden av bekkenet, som kan stråle til lysken, seteregion eller ned i bena. Årsaken er at det under svangerskapet frigjøres hormoner som gjør leddbåndene i bekkenet mer elastiske og for noen medfører dette smerte fordi bekkenet blir mere bevegelig og ustabilt. Vektøkning og gradvis endring av tyngdepunkt kan være med på å forverre smertene. Stabilitetstrening for bekken kan hjelpe mot smertene. 
Hjelp med å forbedre holdning og øke elastisitet i muskulatur for å slippe på muskelspenninger kan gi smertelindrende effekt. Flere naprapater hos oss har gått kurs om Mammamage, og har spisskompetanse når det gjelder opptrening og rådgivning om du sliter med å få kontakt med magemuskulatur og bekkenbunn etter graviditet.

Irritasjon av nerve i setet

Tilstanden er kontroversiell og antas, om den eksisterer, å utgjøre ca. 6% av alle tilfeller av smerte ut i ben. Plagen oppstår ved en irritasjon av isjiasnerven ved dens utløp i bekkenet på fremsiden av musculus piriformis. Tilstanden karakteriseres ved diffuse smerter og instabilitet I området. Mest typisk foreligger verkende smerter fra sitteknuten, ev. med utstråling ned i baksiden av låret og i enkelte tilfeller helt ned i leggen. Det er mange andre tilstander som kan imitere en nerveirritasjon, f.eks korsryggsmerter, mellomryggskiveproblematikk, muskelskader, degenerative forandringer i ryggraden, posisjonsforandringer av virvler og andre nerveinnklemmingssyndromer i hofteområdet. En naprapat kan via klinisk undersøkelse differensiere ulike årsaksmekanismer og hjelpe deg på veien videre til en mer smertefri hverdag!

Har du plager i bekkenet? Kontakt oss for å høre om vi kan hjelpe akkurat deg!

Helseforsikring

Alle de store forsikringsselskapene som i dag tilbyr behandlingsforsikring
dekker nå timer hos naprapat.

Sparebank1 - Gjensidige - Tryg - if - Vertikal Helse - Storebrand

Napratpatteamet logo

NaprapatTeamet er medlem i Norges Naprapatforbund
Personvern