Behandling av hoftesmerter

Hoftesmerter

Hoftesmerter

Smerter og ubehag i hoftepartiet kan ramme alle, ung som gammel. Ved å se på alder og livvsførsel så får man en sterk inndikasjon på hva problemet er. Hos eldre for eksempel er det langt vanligere med artrose enn hos yngre. For å lettere stille riktig diagnose så er det viktig med rikelig og presis informasjon. Når smertene startet, hvordan smertene har utviklet seg, strålinger, og hva som forbedrer/forverrer smerten er viktig informasjon. Smerter i hofteregionen kan ha sitt utspring fra flere steder i kroppen. Korsrygg, hofteledd, muskler og sener er noen muligheter. Hvilken diagnose som blir satt avgjører hvilken behandling og hvilken progresjon som kan forventes. Vi i Naprapatteamet er dyktige terapeuter som vil sørge for at du blir godt tatt vare på. Veiledning, behandling og trening er vi veldig gode på, og i de tilfeller hvor operasjon eller kortisoninjeksjoner kan være aktuelt sender vi selvsagt videre.

Bruskskader i hofteleddet

Bruskskader i hofteleddet kan lede til Hofte impingement. Tegn på bruskskade i hofteleddet er episoder med plutselige smerter i hofteleddet som over tid kan utvikle seg til mer sammenhengende kroniske smerter, nedsatt bevegelighet og eventuelt tidlig utvikling av hofteleddsslitasje. Det kan løsne bruskfragmenter og kile seg fast i leddet, og dette kan man flytte på ved vår manuelle behandling. I de tilfellene der det ikke gir varig bedring og plagene er store anbefales åpen eller artroskopisk kirurgi.

Slimposebetennelse i hoften og seneplager i hoften

Trochanterbursitt, psoasbursitt og glutealbursitt er de slimposebetennelsene vi oftest ser på klinikkene, men det krever sin terapeut å undersøke/tolke seg frem til riktig diagnose og behandling. Det kan nemlig være flere årsaker til smerte i disse områdene. 
Det er klinisk vanskelig å skille slimposebetennelse fra seneplager i hofta. Dette er de to vanligste årsakene til hoftesmerter og symptomene kan ligne hverandre. Slimposebetennelse presenterer seg med smerter og ømhet på utsiden av hoften med utstråling til utsiden av låret dersom det er trochanterbursitt eller glutealbursitt. (Psoasbursitt gir smerter på fremsiden av hoften og fremside og innside lår). Det kan være vond å sitte med beina i kryss, eller smerte ved å reise seg opp fra en stol. Kan også være vondt å ligge på den vonde hofta. Det er to til fire ganger vanligere at kvinner får dette enn menn, og videre er det mer vanlig at langdistanseløpere får dette frem for andre typer idrettsutøvere. Dette er en typisk overbelastningsskade. Ved slimposebetennelsen så vil den roe seg ned etter noen uker med relativ avlastning. Seneplagene på utsiden av hofta vil kunne vare år etter år. Riktig styrketrening med tilpassede øvelser har vist seg å være god behandling. Avlastning, som mange velger på grunn av smertene, har dessverre aldri gjort noen sterkere så om man velger å hvile mer vil jo heller ikke skaden bli mindre. Vi i NaprapatTeamet hjelper deg med å finne en balanse dine daglige aktiviteter og hjelper deg med å få en “glad” hofte igjen.

Artose

Artrose er noe som oftest dukker opp seint i livet. Artrose er forårsaket av normal slitasje av ledd og brusk. Det er vektbærende ledd som oftest rammes. Symptomene man kan oppleve er ofte smerter i lysken og redusert bevegelighet i hofteleddet. Ved vektbærende posisjoner så vil smerten kunne øke desto lengre posisjonen holdes. Det er ingen behandling som vil fjerne slitasjen man kan se på røntgen, men smerten man føler kan oftest gjøres noe med. 
“En metastudie (French et al, 2011) viste at manuell behandling av hofteartrose hadde en positiv effekt i form av smertelindring og funksjonell bedring. Studien konkluderte med at manuell behandling er mer effektivt enn trening i behandling av artroselidelser.” Kontakt NaprapatTeamet dersom du vil ha hjelp med smertelindring. 

Les mer om Hoftesmerte under og etter graviditet.

Helseforsikring

Alle de store forsikringsselskapene som i dag tilbyr behandlingsforsikring
dekker nå timer hos naprapat.

Sparebank1 - Gjensidige - Tryg - if - Vertikal Helse - Storebrand

Napratpatteamet logo

NaprapatTeamet er medlem i Norges Naprapatforbund
Personvern