Behandling av isjias

Smerter fra nerve i ryggen

SMERTER FRA NERVE I RYGGEN

Den største nerven fra ryggen går ned i hvert av beina. Smerte ut i beinet kan komme fra en nerve i ryggen. Problemet kan sitte i hoften eller korsryggen, for eksempel av en skadet skive eller andre faktorer som forårsaker press på nerven. Dette fører til smerter fra ryggen og utstråling til sete, bakside av lår og legg. Nummenhet og prikking i beinet er også vanlig. Smertene kan føre til at man halter eller har problemer med å gå.
Smertene i seg selv fra nerven kan i enkelte tilfeller være nesten uutholdelige, og for mange kan det være vanskelig å finne stillinger som gir smertelindring. I noen tilfeller kan det være så mye trykk på nerveroten at nerveimpulsene frem til muskulaturen blir redusert eller avskåret og i så fall vil man merke at man blir svakere i bestemte muskelgrupper. Det vanligste er at man mister evnen til å stå på hælen eller tærne. Slike symptomer er alvorlige og må undersøkes raskt. I enda mer alvorlige tilfeller kan man oppleve at det blir vanskelig å late vannet eller at man blir slapp i endetarmsåpningen i tillegg til nummenhet og nedsatt følelse på innsiden av lårene. I slike tilfeller skal legevakt oppsøkes umiddelbart! Smerter fraen nerve i ryggen kan forekomme i alle aldersgrupper, men tilstanden er mest vanlig i 30-50 års alderen.

BEINSMERTER SOM IKKE KOMMER FRA EN NERVE I RYGGEN

Smerter i bein som ikke kommer fra en av ryggens nerver kan feiltolkes som smerter fra en nerve i ryggen. Slike smerter kan oppstå på flere måter; det kan for eksempel komme av at nerven blir irritert eller komprimert et eller flere steder langs dens bane ned i igjennom beinet. Det er flere diagnoser som kan imitere smerter fra en av ryggens nerver, f.eks: Hamstringskade, en virvel som har glidd forover i forhold til over- og underliggende virvler eller andre inklemninger av nerve i hofteområdet.
Låsninger i både korsrygg og i bekkenledd har vist seg å kunne gi liknende symptomer som kommer fra en nerve i ryggen, triggerpunkter i setemuskulaturen (gluteus medius/ gluteus minimus), triggerpunkter i hamstring (musklene på baksiden av låret).
Symptomene er ofte like som symptomene for smerte fra den ene av ryggens nerve med utstråling til sete, bakside av lår og legg. Nummenhet og prikking i beinet er også vanlig. Ofte føles ryggen, bekkenet og/eller musklene rundt hoften og sete stramme eller stive ut. Smertene kan føre til at man halter eller har problemer med å gå.

HVA GJØR VI?

En grundig sykehistorie og klinisk undersøkelse vil bli gjennomført med vekt på nevrologisk undersøkelse av nerver og strukturer som kan forårsake liknende symptomer.

Den kliniske undersøkelsen er viktig og naprapaten vil undersøke alle ledd, muskler og nerver som kan forårsake de symptomene pasienten lider av. Man trenger vanligvis ikke CT eller MR for å finne ut av dette.
Dersom du har smerter fra en av ryggens nerver, er det lurt å komme til undersøkelse så raskt som mulig for å forsikre seg om at det ikke er i ferd med å oppstå skade på nerverøtter som kan forårsake varige lammelser eller nedsatt kraft. Å ta tidlig tak i disse plagene vil kunne føre til bedre prognose av sykdomsforløpet.
Fokuset vil være rettet mot å bedre funksjonen til ledd og muskler rundt nervens bane. Ofte vil det bli gitt øvelser som man kan gjøre selv for å myke opp muskulaturen rundt sete/bekken og styrke korsrygg/bekken og sete.

Hva kan du gjøre selv?

• Holde deg i bevegelse
• Uttøyning av stram muskulatur
• Bruk en ball eller foamroller på setemuskulaturen for å massere
• Unngå for mye sitting på harde overflater og ikke sitt med lommeboken i baklommen
• Regelmessig bevegelse og fysisk aktivitet er helt sentralt
Dersom du har hatt smerter som ligner på smerter fra nerven eller ryggplager tidligere bør du også trene spesifikt rettet mot ryggens optimale funksjon og stabilitet. Dette inkluderer både styrke og tøyeøvelser. Spør naprapaten din om hvilke øvelser som kan være nyttig for deg.

Helseforsikring

Alle de store forsikringsselskapene som i dag tilbyr behandlingsforsikring
dekker nå timer hos naprapat.

Sparebank1 - Gjensidige - Tryg - if - Vertikal Helse - Storebrand

Napratpatteamet logo

NaprapatTeamet er medlem i Norges Naprapatforbund
Personvern