Behandling av hodepine

Vondt i hodet

Det å ha vondt i hodet er et veldig utbredt problem for mange nordmenn. 8 av 10 personer har hatt vondt i hodet i løpet av det siste året. NaprapatTeamet arbeider oftest med vondt i hodet som kommer fra spenninger i muskulatur i nakke,skuldre og kjeve, men vi kan i flere tilfeller også smertelindre for pasienter med med annen type smerte. Ved mistanke om at smertene i hodet er medikamentutløst vil vi forsøke å jobbe med pasientens spenninger parallelt med at man slutter med medisiner.

Undersøkelser om utbredelse av det å ha vondt i hodet har vist at nesten hver femte nordmann er plaget av dette. Vondt i hodet årsaket av spenninger er den mest vanlige typen vondt i hodet og utgjør ca.75% av tilfellene av disse tilstandene det søkes for i allmennpraksis. En stor studie der man sammenlignet effekten av manipulasjonsintervensjon, øvelsesintervensjon eller en kombinasjon av disse, viste at alle tre  ga mindre vondt i hodet enn hos kontrollpasienter som ikke fikk fysiskalsk hjelp.

Vondt i hodet som er årsaket av spenninger

Smerter i hodet utløst av spenninger gir ofte et trykk i hodet, som et stramt bånd rundt hodet eller en klo i bakhodet. Hodesmertene kan starte med spenninger i nakken for så å bevege seg oppover i hodet. Spenningsutløste hodesmerter oppstår ofte i stressende perioder av livet, men kan også oppstå av for eksempel overdreven bruk av i-pad/telefon eller arbeid foran skjerm.
Årsaken til vondt i hodet av spenninger er overarbeidede muskler, hvor triggerpunkter i nakke/skulder og kjevemuskulatur gir smerte som stråler opp i hodet. Det kan kjennes i bakhodet, tinning og panne. 
Risikofaktorer for å utvikle vondt i hodet utløst av spenninger kan være stress, dårlig syn som ikke justeres av optiker, feil ergonomi, lite søvn, problemer med å slappe av under og etter arbeid.
Ved denne tilstanden jobber vi med massasje og triggerpunkter. Ved innskrenket bevegelighet i halsryggraden, kan det være behov for mobilisering eller manipulasjon av leddene for å normalisere bevegeligheten. Noen pasienter kjenner at smertene i hodet slipper ved manipulasjon i nakken og da er nok dette en hodesmerte av  cervikogen årsak dvs. at den kommer fra nakken. Noen ganger jobber vi også med nåler i nakkemuskulaturen. I tillegg til å jobbe med muskulatur og ledd er det å hjelpe pasienten med øvelser og teknikker for å  minke stresset av muskulaturen som utløser smertene i hodet veldig viktig for oss. Dvs. at de pasientene som oppsøker oss pga. av vondt i hodet skal kunne få råd som gjør at de minsker belastningen av ledd og muskler i nakken og dermed minsker årsaken til smertene i hodet. Dette kan være hjelp til ergonomi på jobb eller hjemme, men også rådgivning i forhold til øvelser.

CERVICOGEN SMERTE I HODET

Ensidig vondt i hodet uten sideveksling der man har klare holdepunkter for at smerten stammer fra benede strukturer eller bløtvev i nakken. Smerten kan utløses av spesielle bevegelser eller stillinger av hodet, eller ved palpasjon eller trykk i bakhodet eller øvre del av nakken. Når vi jobber med Cervicogen smerte i hodet skiller det seg lite fra vondt i hodet fra spenninger da det i klinikken kan være vanskelig å skille disse to fra hverandre.

Ensidige pulserende hodesmerter

Ensidige pulserende hodesmerter er vondt i hodet som kjennetegnes av anfall med oftest ensidig vondt i hodet av pulserende karakter, samtidig som dette er i sammenheng med kvalme, økt lyd og lysfølsomhet og forverres av fysisk anstrengelse. Noen ensidige pulserende hodesmertepasienter har en synsforstyrrelse i sammenheng med smerten i hodet som kalles aura. Flere kvinner enn menn opplever ensidig pulserende vondt i hodet, årsaken til dette er uvisst. Smerten skyldes sannsynligvis en overaktivering av smertenerver i hjernen, hjernehinner og blodkar i hjernen. Diagnosen stilles og medisineres av lege eller nevrolog, men pasienten kan få en hodepinedagbok av oss som kan være nyttig å bruke for å kartlegge vondt i hodet. Utløsende faktorer kan være veldig viktig å finne ved alle de vanligste smertene i hodet  inkl. ensidig pulserende hodesmerte, noen får eksempelvis anfall av å drikke noen type rødviner, da er det selvfølgelig lurt å styre unna disse om man ikke vil ha vondt i hodet. Dette gjelder ikke bare vin, så kartlegging, råd og veiledning er veldig viktig. Mange ensidige pulserende hodesmertepasienter sier at de få mindre anfall etter å ha vært hos oss. Dette kan skyldes at anfallene er delvis utløst av spenningsutløst vondt i hodet eller spenninger i nakken evnt. At pasienten både har vondt i hodet av spenninger og en pulserende ensidig smerte i hodet

 

Vondt i hodet på grunn av medikamenter

En annen grunn til vondt i hodet det er verdt å merke seg er smerte i hodet utløst av medikamenter. Dersom man bruker vanlige smertestillende mer en 15 dager hver måned de siste 3 mnd, eller migrenemedisiner mer en 10 dager hver måned de siste 3 måneder burde vondt i hodet som kan være utløst av medikamenter vurderes som en diagnose. Symptomer er nettopp vondt i hodet, men kan også være slapphet, kvalme, konsentrasjonsvansker, nedsatt hukommelse, depresjon og søvnforstyrrelser. Symptomene kan også forverres med en gang man slutter på medisinene, men vil gå over etter noen uker. Den opprinnelige smerten i hodet kan selvfølgelig fortsatt være der, så vi i NaprapatTeamet vil jobbe med  f. eks vondt i hodet årsaket av spenninger parallelt med at pasienten slutter med medisiner og dette er i noen tilfeller den beste kombinasjonen. Bruk gjerne Hodepinedagbok og Hodepinekalender som ledd i diagnostisering og oppfølging om du oppsøker oss eller lege.

Helseforsikring

Alle de store forsikringsselskapene som i dag tilbyr behandlingsforsikring
dekker nå timer hos naprapat.

Sparebank1 - Gjensidige - Tryg - if - Vertikal Helse - Storebrand

Napratpatteamet logo

NaprapatTeamet er medlem i Norges Naprapatforbund
Personvern