Skip to main content

10 ferske diagnoser du burde ha kontroll på!

10 ferske diagnoser du burde ha kontroll på!

Diagnoser er barn av sin tid. Diagnoser oppstår, blir moderne og forsvinner. I enkelte tilfeller handler det bare om et navnebytte. Lungesott ble til Tuberkulose, Gulsott kalles i dag Ikterus og kreft har blitt til flere hundre forskjellige kreftdiagnoser. Men visse sykdommer er faktisk nye. Her er ti diagnoser, som garantert er yngre enn 20år. De er bokstavelig talt barnesykdommer!

Google-hyperkondri
Kalles også cyberkondri. Debut etter Googles fødsel i 1998. Ytrer seg som bølger av angst idet man skriver inn symptomene sine i søkefeltet og finner det verst tenkbare svaret.
Vanligste forekomst om natten, i områder med bra internettdekning.
Behandling: Skru av wifien eller treff en lege.

Meslinger
En nygammel diagnose. Så og si utryddet på 1990-tallet, men etter et utbrudd av vaksinasjonsfobi har sykdommen kommet tilbake. Sykdommen er smittsom og oppstår i mindre lukkede samfunn, også nå i Norden, som for eksempel Järna i Sverige som er et lite tettsted bestående av Saltå Kvarn og mange antroposofer eller Nesodden her i Norge.
Behandling: Vaksiner barna mot Meslinger eller bytt foreldre.

Mobiltommel
Kalles også Android-artrose. Oppstod etter iPhones lansering i 2007. Symptomene er verk i tommelens nest ytterste ledd etter å ha scrollet for lenge på telefonen sin.
Behandling: Legg bort telefonen og heller prat med personen som sitter ved siden av deg.

Wifi-bipolær
Psykiatrisk poliklinisk diagnose. Humørsvingninger som styres av hvor god wifi-dekning pasienten har. Vanligst hos ungdommer med begrenset mobilabonnement.
Behandling: Kognitiv atferdsterapi, med hensikt å lære pasienten å håndtere brist på livsviktige informasjonskanaler. Alternativt anskaffe et gigantisk mobilabonnement!

Sms-frakturer
Samlebetegnelse på frakturer årsaket av teksting under transport. For eksempel; ansiktsfrakturer etter å syklet inn i lyktestolper eller hodefrakturer etter krasj i egen bil.
Forebyggende behandling: Slutt å sende smser foran ett kjøretøy eller annen form for hindring.

Facebookangst
Uro og angst forårsaket av færre likes enn forventet etter publisering av et Facebookinnlegg. Var innlegget dårlig? Er det ingen som liker meg? Hvorfor hater alle meg? Hvorfor er alle vennene mine sine liv mere spennende og morsommere enn mitt?
Behandling: Unngå Facebook

LCHF- ketoacidose
Ketoacidose, som oppstår av streng LCHF-kost hos personer med diabetes type 1. Rammer iblant barn som har foreldre med sukkerfobi.
Behandling: Spis mere karbohydrater eller bytt foreldre.

Mobiladeravhengighet
Kalles også stikkontaktnarkomani. Følelse av angst når mobiltelefonbatteriet har mindre enn 50 prosent lading. Under 25 prosent kan disse pasientene hyperventilere og få kramper.
Behandling: Ha alltid med et dieselaggregat for å kunne lade mobiltelefonen.

Tinderklamydia
Klamydia, grunnet kjærlighet som har oppstått etter Tinder-kontakt. Utbruddet begynte etter Tinders lansering i 2012.
Behandling: Swipe til venstre.

Hyperdiagnosisme
Overdreven diagnostisering. Alle kombinasjoner av symptomer kan bli en egen diagnose. Det å være frisk er unormalt og mest sannsynlig noe veldig sykt.
Behandling: Fokusere på det friske.

 

 

Denne teksten er en oversatt tekst. Den oprinnelige kronikken er skrevet av den svenske legen Henrik Widegren, som er spesialist i tale- og stemmelidelser samt språkforstyrrelser ved Universitetssykehuset i Skåne. Den svenske kronikken kan du lese, her.

Oversatt og fornorsket av Naprapat Anniken Wibe. Om du lurer på hva vi naprapater egentlig jobber med av diagnoser, kan du lese det, her.