Den typiske krystallsykepasienten ringer oss og forteller at han/hun våknet av at soverommet gikk rundt. Kan du kjenne deg igjen i dette?
Hva er krystallsyke?
Krystallsyke, eller Benign paroksymal posisjonvertigo, er en godartet lidelse som skyldes at kalkkrystaller i innerøret havner på feil sted. Dette fører i sin tur til at balanseorganet i innerøret gir signaler til hjernen som ikke stemmer med de faktiske bevegelsene pasienten utfører.
Symptomer
Vanlige symptomer er akutt svimmelhet med følelse av rotasjon, ustøhet, svimmelhet som provoseres frem av hodebevegelser, svimmelheten følges av ufrivillige øyebevegelser(nystagmus). Pasienten kan kaste opp som et resultat av svimmelheten. Svimmelheten går stort sett over 10-20 sek etter at hodet har sluttet å bevege seg, men provoseres frem med en gang hodet beveges i den provoserende bevegelsen igjen. Svimmelheten beskrives ofte som kraftigere en svimmelhet pasienten har opplevd tidligere. Krystallsyke er ikke en uvanlig tilstand, ca. 80000 nordmenn rammes hvert år.
Behandling av krystallsyke
Krystallsyke kan behandles med epleys manøver. Det er en mobilisering av hodet som gjør at kalkrystallene i innerøret havner et sted hvor de ikke fortsetter å gi symptomer på at hodet roterer etter at rotasjonen har stoppet opp. Dette er en helt smertefri behandling, men noen få pasienter opplever sterk kvalme på grunn av svimmelheten.
Våre naprapater kan utføre epleys manøver med en gang diagnosen er stilt ved hjelp av sykdomshistorie og noen enkle tester, de fleste pasienter har 1-2 konsultasjoner før symptomene er kraftig redusert og pasientens liv kan fungere som normalt. Dette er en diagnose som kan gi tilbakefall så det å få en forklaring på hva dette er og hva man kan gjøre for å unngå tilbakefall er viktig.
Mistenker du at du har krystallsyke er det bare å bestille en time i dag.
Relaterte blogginnlegg
Les mer om hva BBPV / Krystallsyke er og hvordan det behandles her.