Skip to main content
Vondt i skulder

Vondt i skulder

Behandling av vondt i skulder

Har du vondt i skulder eller annen problematikk med skulderen, kan riktig behandling redusere smerte, forbedre funksjon og øke forståelsen rundt dine skulderproblemer.

Vi starter med en grundig undersøkelse for å avdekke hva som er årsaken til at du har vondt i skulderen, hvor smertene kommer fra. Dette danner grunnlaget for behandlingen vi videre utfører. Ut i fra hvilken diagnose vi kommer frem til, vil du også få spesifiserte rehabiliteringsøvelser basert på om det gjelder å minske smerter eller forbedre funksjon av skulderkomplekset. Ca 75% av skuldersmerter stammer fra tendinopatier, og det jobber vi på NaprapatTeamet mye med. 

Betennelse i skulderens leddkapsel

Betennelse i skulderens leddkapsel er en betennelse i leddhinnen som omgir skulderleddet. Leddkapselen skrumper sammen, og dette resulterer i langvarige smerter og betydelig nedsatt bevegelighet i skulderen. Smertene kommer ofte snikende og man får gradvis nedsatt bevegelighet i skulderen.

Dette er en tilstand som vanligvis varer i ett til tre år uten behandling. Om du får påvist betennelse i skulderens leddkapsel er det viktig med riktig rehabilitering samt å opprettholde bevegelighet i skulderleddet og smertelindre så mye som mulig. Kommer du til behandling på et tidlig stadie, kan riktig behandling snu prosessen og sørge for at du ikke må gå rundt med vondt i skulderen unødvendig lenge.

Akutt betennelse i slimpose 

En betennelse i en av skulderens slimposer (bursaer). I løpet av timer til få dager kommer det betydelige smerter i skulderen. Det finnes flere slimposer på ulike lokalisasjoner i skulderen. Slimposenes oppgave er å minske friksjon mellom ulike strukturer i kroppen, og dermed forebygge irritasjonstilstander og bidra til at ulike strukturer rundt et ledd kan bevege seg godt i forhold til hverandre.

Av og til oppstår det betennelse i slike slimposer i skulderen. Slimposene hovner opp, fylles med væske, og man får smerter. Smertene vil være sterke og intense også når armen er i hvile og om natten. Ofte kan smertene være så ille at man ikke får sove. Pasienten vil ha problemer og smerter ved bruk av skulderen.

Ved akutt slimposebetennelse er det viktig med avlastning og å smertelindre omkringliggende strukturer ved fysikalisk behandling hos oss.

Kronisk betennelse i slimpose

Kronisk irritasjon eller betennelse i slimposer (bursaer) rundt skulderleddet som kan gi langvarige skulderplager. Disse slimposene ligger mellom senene, og de kan ved betennelse hovne opp og gi smerter. Disse smertene er klart mildere enn de som oppstår ved akutt bursitt.

Smertene merkes som regel kun når man er i aktivitet, og de har ofte vart i lang tid. Uvant arbeid og belastning kan føre til oppblussing av betennelsen. Da kan smertene være tilstede også i hvile og om natten. Pasienten vil oppleve å ha gode perioder når man avstår fra å gjøre provoserende aktivitet.

Ved kronisk bursitt er det noe som opprettholder betennelsen i skulderen. Her er det viktig å redusere smertebildet så mye som mulig og begynne å jobbe med spesifikke rehabiliteringsøvelser som kan være med å avlaste området, og det er her NaprapatTeamet kommer inn.

Senebetennelse

Senebetennelse i skulderen er en sykdomstilstand i en sene, vanligvis som følge av overbelastning eller trauma. Det skilles mellom akutte og kroniske senebetennelser. Hovedsymptomer er vondt i skulder som forverres ved bestemte bevegelser, noe som avhenger av hvilken sene som er betent. Smertene gir redusert funksjon i skulderen. Hos noen opptrer smertene etter uvant arbeid eller aktivitet.

Senebetennelser i skuldrene er ganske vanlige lidelser, ca 75 % av alle skuldersmerter skyldes dette. De vanligste senebetennelsene i skulderen er lokalisert til følgende sener: Supraspinatus, Infraspinatus, Subscapularis, Biceps. Overbelastning er den vanligste årsaken til plagene.

Skulderskade er også en vanlig årsak og kan gi etterfølgende senebetennelse. Ved den vanligste typen senebetennelse i skulderen, der betennelsen oppstår i supraspinatussenen, kan plassforholdene under det beinete taket i skulderleddet (akromion) der senen løper, være dårlige. Dermed oppstår smerte når senen gnisser mot beinet. Dette fenomenet betegnes på fagspråket for "impingement".

Ved senebetennelser er det viktig å finne ut hvilken tilstand og fase senen befinner seg i, og ved rett tidspunkt aplisere spesifikke rehabiliteringsøvelser rettet mot senen. NaprapatTeamet jobber med teknikker på den aktuelle senen og følger opp pasienten med tilpassede øvelser.

Skade i skulder

En relativt vanlig skade som kan oppstå i skulderen, er skade på bindevevsringen rundt leddpannen, Labrum, der skulderleddskulen sitter. Det oppstår da en skade på leddpannen hvor den lange biceps brachii senen fester inn i skulderen.

Pasienten kan oppleve smerter ved aktivitet, instabilitet, glipping eller klikking i leddet. Skulderen kan gå ut av ledd. Skaden oppstår oftest ved trauma, feks i idrett eller i skibakken. Selv om naprapater ikke direkte behandler labrumsskader vil man få stilt en riktig diagnose og deretter bli sendt til videre utredning.

Behandling er oftest operasjon og rehabilitering der man må være restriktiv med eksentrisk belastning av den lange bicepssenen i 6 til 8 uker etter operasjon. Prognosen er som regel god etter stabiliserende operasjon.

Har du vondt i skulder eller andre plager med skulder? Kontakt oss for å høre om vi kan hjelpe deg!

Les relaterte blogginnlegg:

Vondt i skulder

Tøyeøvelse: Bli kvitt triggerpunkter mellom skuldrene

Tøyeøvesle: Mot smerter mellom skulderbladene

FAQ

Hva bør man gjøre hvis man har vondt i skulderen?

Vondt i skulderen kan både skyldes en skade i selve skulderen, eller smerte fra nakken som stråler ut i skulderen. Først og fremst er det viktig å kartlegge hva som forårsaker smerten. Basert på funnene vi gjør velger vi passende tiltak- som ofte vil være ulike treningsøvelser eller ytterligere behandling. 

Hvordan kjennes betennelse i skulder ut?

Smerten fra betennelse i skulderen sitter oftest i fremre del og på siden av overarmen. Det verker ofte både ved hvile og ved bruk. Sannsynligvis vil du kjenne det spesielt godt i visse armstillinger. 

Kan betennelse i skulder gå over av seg selv?

Man vil kunne bli kvitt betennelsen i skulder gjennom å utføre spesifikke øvelser. Vi hjelper deg med å finne ut hvilke strukturer som skal trenes slik at du blir kvitt smerter og betennelse fortest mulig.

Hvordan kjennes frozen shoulder ut?

Frozen shoulder gir en økende stivhet i skulderleddet slik at det etter hvert blir vanskelig å rotere armen bakover, klø seg på ryggen og løfte armen opp til siden. Stivheten kommer snikende og det oppstår etter hvert smerte i skulder og ned i overarmen når man beveger på skulderkapselen i bruk av armen.