Fotproblemer
Ved NaprapatTeamet har vi lang erfaring i å jobbe med ulike fotproblemer som f.eks instabile føtter, stive føtter, benlengdeforskjeller, Hallux Valgus, Plantar Fascitt, Metatarsalgi/tåballsmerte, Mortons Nevron, Severs Syndrome og Hælspore. Det er ofte gode resultater med manuell behandling ved mange av disse diagnosene. Likevel er det noen av diagnosene som trenger kirurgiske inngrep eller injeksjoner, og da videresender vi deg til dyktige samarbeidspartnere. De ulike diagnosene vi jobber med kan du lese om nedover her.
Instabil fot og stiv fot
Noen opplever at de har en instabil fot og tråkker veldig mye ned på innsiden. Andre har rett og slett en stiv fot med dårlig støtdemping. Det medfører noen ganger belastning på både rygg og hofter, og ikke minst på føttene. Ved instabile føtter kan det hjelpe med innleggssåler, andre har bedre hjelp av trening. Dette kommer an på hvilke krav som stilles til foten samt innsatsen til pasienten. Ved stive fotledd bruker vi ofte manipulasjonsteknikker og tøying.
Benlengdeforskjell
Det snakkes mye om benlengdeforskjell. Er det små benlengdeforskjeller (under 2 cm) gir det i følge Norsk Helse Informatikk (NHI) ikke mer ryggplager enn det som forekommer ellers i normalbefolkningen. Benlengdeforskjell større enn 2,2 cm gir rett til dekning av utgifter til oppbygging av sko eller til spesialsko/ortopedisk fottøy. Noen vil likevel oppleve at små benlengdeforskjeller gjør at de føler seg stive i ryggen og hoftene. Disse vil mange ganger oppleve at de blir mindre stive i rygg og hofter etter manuell behandling selv om de fortsatt har benlengdeforskjellen. I tillegg til at vi ser på koblingen med rygg og hofter, så jobber vi med leddene i ankelen og foten også, for å minske muskulære spenninger som ofte setter seg i leggene. Noen ganger trenger man korrigering med innleggsåler, hvilket vi kan være behjelpelige med, eller vi sender deg til riktig instans. Man trenger som regel både tøyinger og treningsøvelser i tillegg for å bli kvitt smertene, og det gir vi selvfølgelig.
Hallux valgus
Et vanlig fotproblem der det er en feilstilling av stortåen slik at den vris utover i retning mot lilletåen. Fotproblemet kan utvikle seg når belastningen på ledd, muskler og sener i føttene er ujevn. Ubalansen i trykk kan med tiden gjøre grunnleddet i stortåen ustabil og igjen føre til at det utvikles en ilke (utvekst) og en skjev tå. Fotproblemet forekommer hyppigst hos kvinner og eldre og de vanligste risikofaktorene er: bruk av høyhælte eller trange sko, fottype, fotskader, medfødte deformiteter i føttene, en jobb der man belaster føttene mye eller må gå med spisse sko. De vanligste symptomene er en skjevhet i stortåen og sårhet over stortåens grunnledd. Leddet hovner opp og blir markert og utstående på innsiden av foten. Det blir smertefullt og ømt. Disse forandringene kan gjøre det vanskelig å finne sko som passer til foten. Hallux valgus kan behandles med operasjon, men ofte kan pasienten få smertelindring ved manipulasjon av fotens ledd, behandling av muskler og sener, tape, innleggssåler og øvelser for å styrke musklene i foten. Naprapaten vil også se på det store bildet med daglig belastning og krav, og finne løsninger som fungerer i hverdagen. Hvis man ikke oppnår ønsket resultat med konservativ behandling er altså kirurgi indikert.
Plantar Fascitt
Fotproblemet plantar fascitt er en irritasjon av det senelignende bindevevet som er festet under foten på framsiden av hælbeinet og går i en vifteform fram mot tærne og kalles plantarfascien. Plantar fascitt kommer av overbelastning av festet på hælbeinet som eksempel ved hopping, løping, gange eller stilleståing på hardt underlag, ofte kombinert med dårlig fottøy. Fotproblemet kan føles skarpt som knivstikk på undersiden av foten og er oftest verst når du reiser deg etter å ha sittet eller ligget. Om du står eller går lenge kan smerten kjennes mer som verking under foten. Naprapaten jobber med manipulasjon, muskelbehandling, trykkbølgebehandling og innleggssåler. Ved akutte tilfeller av plantar fascitt bør man begynne med å avkjøle og avlaste foten.
Metatarsalgi/tåballsmerter - forfotsmerter
Fotproblemet metatarsalgi gir ofte smerter eller verking på undersiden av forfoten (tåballen) når man står og går. Smerten avtar ved avlastning. Årsaken til fotproblemet kan komme når for mye vekt faller på forfoten og den fremre fotbuen/tverrbuen flater ut, som igjen fører til stort press på undersiden av de midterste tåleddene. Dette kan skje når man har lav fremre fotbue/tverrbue (mye press på undersiden av foten og leddkapselen til tåleddene), bruker sko med høye hæler eller har for høy lengdebue (vekten kommer på leddene mellom midtfoten og tærne). Manipulasjon kan forbedre leddfunksjon i foten, og muskel- og bindevevsteknikker for å få ned spenninger kan hjelpe. Naprapaten gir råd om såler for å lindre smerten under tåballen og å gi foten støtte, og trening av musklene i tverrbuen for å avlaste bindevevet under foten.
Mortons Nevrom
Mortons nevrom er en fortykkelse av nerven mellom 3. og 4.forfotsben, og gir smerter under eller over tåballen samt nummenhet og prikking i tærne. Ikke uvanlig er ubehag ved gange, ofte etter kort tid. Noen opplever en skarp og sterk smerte som kan komme plutselig når de går. Smertene skyldes en irritasjon av nerven pga trykk og klem. Over tid fører dette til at nerven hovner, og det dannes en nerveknute(nevrom). Nerven vil da klemmes enda mer, som fører til økt ubehag og smerte. Kvinner som går med høye og/eller trange sko er spesielt utsatte. Naprapaten utøver manipulasjon av stive ledd i foten og bløtvevsteknikker på stramme muskler og sener, som i noen tilfeller kan minske trykket på nerven og dermed lindre symptomene. Innleggssåle og romsligere sko kan avlaste forfoten og lette på smertene.
Hælsmerter hos barn/unge - Sever's sykdom:
Er smerte bak hælen hos unge som ofte tiltar ved gåing, og ofte gir en haltende gange. Det kan ses en hevelse i området og fotproblemet kan oppstå på ene eller begge hæler. Det er en ømhet på området og begge sider av hælen. Et gjentagende mekanisk drag fra akillessenen og gjentatt belastning på hælbeinet kan gi en inflammasjonsprosess av apofysen (vekstsonen) til hælen hos unge mellom 8-14 år. Vekstsonen lukkes vanligvis i 14-15 årsalderen. Årsaker kan være rask vekst. Høybelastningsaktiviteter som fotball, håndball og andre aktiviteter med mye stopp, start og løp, samt hopping, dårlig skotøy, stram akillessene og plattfot. For å avhjelpe dette fotproblemet hos barn og unge er det viktig å begrense aktivitet som gjør vondt, bruke såler som støtter og avlaster hælen, løse opp i stramme muskler i leggen, legge om trening som forverrer tilstanden og tape.
Hælspore
Hælspore kan utvikles under foten etter en plantar fascitt og/eller akillesbetennelse, men kan også forekomme isolert. Det er en osteofyttdannelse i bindevevet under foten, det vil si at det forekommer kalkavleiring der hvor bindevevet fester til hælbenet, og det vil etterhvert utvikles et lite kalkhorn på hælen som man kaller hælspore. Hælsporer kan også være asymptomatiske og er ikke alltid forbundet med smerte, men de gangene det forekommer smerte så sitter det under hælens fremre del og på innsiden av hælen. Smerten bedres ved hvile, men blir verre når du reiser deg igjen. Spesielt vondt er det når du står opp om morgenen, stivhet og halting de første stegene. Smerte om du står på tå eller går på hælene. Ømhet ved trykk på hælbeinet. Fotproblemet forverres når du går på hardt underlag og ved langvarig gange med ekstra vekt (eks ryggsekk). Smertene kan bli så sterke at du får problemer med å gå og arbeide. Dette fotproblemet ses mest hos overvektige og middelaldrende personer, og dette henger sammen med at den støtdempende fettputen under foten skrumper med alderen og reduseres til nesten ingenting. Behandling av smertene ved hælspore kan være å bedre fotens funksjon ved manipulasjon og muskelbehandling av fot og legg. Teip, såler og trykkbølge er også alternativer til behandling. Selve hælsporen (osteofyttene) vil altså ikke forsvinne med konservativ behandling, men smerten vil kunne forsvinne. Dersom man ikke oppnår ønsket resultat ved konservativ behandling kan operasjon være indikert.
Plager dine føtter deg?
Kontakt oss for nærmere info om hvordan vi kan hjelpe deg!