Behandling av fotproblemer

Fotproblemer

Fotproblemer

NaprapatTeamet har lang erfaring i å behandle ulike fotproblemer som f.eks instabile føtter, stive føtter, benlengdeforskjeller, Hallux Valgus, Plantar Fascitt, Metatarsalgi/tåballsmerte, Mortons Nevron, Severs Syndrome og Hælspore. Vi har gode resultater på mange av disse diagnosene med vår manuelle behandling. Likevel er det noen av diagnosene som trenger kirurgiske inngrep eller injeksjoner, og da videresender vi deg til dyktige samarbeidspartnere. De ulike diagnosene vi behandler kan du lese om nedover her.

Instabil fot og Stiv fot

Noen opplever at de har en instabil fot og tråkker veldig mye ned på innsiden. Andre har rett og slett en stiv fot med dårlig støtdemping. Det medfører noen ganger belastning på både rygg og hofter, og ikke minst på føttene. Ved instabile føtter kan det hjelpe med innleggssåler, andre har bedre hjelp av trening. Dette kommer an på hvilke krav som stilles til foten samt innsatsen til pasienten. De med stive fotledd kan få hjelp av manipulasjonsbehandling og tøying.

Benlengdeforskjell

Det snakkes mye om benlengdeforskjell. Er det små beinlengdeforskjeller (under 2 cm) gir det i følge Norsk Helse Informatikk (NHI) ikke mer ryggplager enn det som forekommer ellers i normalbefolkningen. Beinlengdeforskjell større enn 2,2 cm gir rett til dekning av utgifter til oppbygging av sko eller til spesialsko/ortopedisk fottøy. Noen vil likevel oppleve at små benlengdeforskjeller gjør at de føler seg stive i ryggen og hoftene. Disse vil mange ganger oppleve at de blir mindre stive i rygg og hofter etter manuell behandling selv om de fortsatt har benlengdeforskjellen. I tillegg til at vi ser koblingen med rygg og hofter, så behandler vi leddene i ankelen og foten også. Dette bidrar til å minske muskulære spenninger som ofte setter seg i leggene. Noen ganger trenger man korrigering med innleggsåler, hvilket vi kan være behjelpelige med, eller at vi sender deg til riktig instans. Man trenger som regel både tøyinger og treningsøvelser i tillegg for å bli kvitt smertene, og det gir vi selvfølgelig.

Hallux Valgus

Er et vanlig fotproblem der det er en feilstilling av stortåa slik at den vris utover i retning mot lilletåa. Fotproblemet kan utvikle seg når belastningen på ledd, muskler og sener i føttene er ujevn. Ubalansen i trykk kan med tiden gjøre grunnleddet i stortåa ustabil og igjen føre til at det utvikles en ilke (utvekst) og en skjev tå. Fotproblemet er hyppigst hos kvinner og eldre og de vanligste risikofaktorene er: høyhælte sko eller trange sko, fottype, fotskader, medfødte deformiteter i føttene, en jobb der man belaster føttene mye eller må gå med spisse sko. De vanligste symptomene er en skjevhet i stortåa og sårhet over stortåas grunnledd. Leddet hovner opp og blir markert og utstående på innsiden av foten. Det blir smertefullt og ømt. Disse forandringene kan gjøre det vanskelig å finne sko som passer til foten. Hallux valgus kan behandles med operasjon, og noen ganger kan vi smertelindre med manipulasjon av fotens ledd, behandling av muskler og sener, tape, innleggssåler og øvelser for å styrke musklene i foten. Vi vil også se på det store bildet med daglig belastning og krav og finne løsninger som senker dette i hverdagen. Hvis man ikke oppnår ønsket resultat med konservativ behandling er altså kirurgi indikert. For mer informasjon om klikk her Hallux Valgus.

Plantar fascitt

Fotproblemet plantar fascitt er en irritasjon av det senelignende bindevevet som er festet under foten på framsiden av hælbeinet og går i en vifteform fram mot tærne og kalles plantarfascien. Plantar fascitt kommer av overbelastning av festet på hælbeinet som eksempel ved hopping, løping, gange eller stilleståing på hardt underlag, ofte kombinert med dårlig fottøy. Fotproblemet kan føles skarp som knivstikk på undersiden av foten og er oftest verst når du reiser deg etter å ha sittet eller ligget. Om du står eller går lenge kan smerten kjennes mer som verking under foten. Fotproblemet kan behandles med manipulasjon for å bedre leddfunksjon i foten, muskelbehandling, trykkbølgebehandling og innleggssåler. Ved akutte tilfeller av plantar fascitt bør man begynne med å avkjøle og avlaste foten. Les mer informasjon om Plantar Fascitt.

Metatarsalgi/tåballsmerter - fortfotsmerter

Fotproblemet metatarsalgi gir ofte smerter eller verking på undersiden av forfoten (tåballen) når man står og går. Smerten avtar ved avlastning. Årsaken til fotproblemet kan komme når for mye vekt faller på forfoten og den fremre fotbuen/tverrbuen flater ut, som igjen fører til stort press på undersiden av de midterste tåleddene. Dette kan skje når man har lav fremre fotbue/tverrbue (mye press på undersiden av foten og leddkapselen til tåleddene), bruker sko med høye hæler eller har for høy lengdebue (vekten kommer på leddene mellom midtfoten og tærne). Manipulasjon kan forbedre leddfunksjon i foten, og muskel- og bindevevsteknikker for å få ned spenninger er behandling som kan hjelpe for dette fotproblemet. Såler for å lindre smerten under tåballen og å gi foten støtte, og trening av musklene i tverrbuen for å avlaste bindevevet under foten.

Mortons nevron

Fotproblemet mortons nevron gir smerter under eller over tåballen og nummenhet og prikking i tærne. Ikke uvanlig med ubehag ved gange, ofte etter kort tid. Noen opplever en skarp og sterk smerte som kan komme plutselig når de går. Grunnen til at man får fotproblemer som dette er at nerven som går til tærne kan bli utsatt for trykk og klem, som skaper irritasjon i nerven og utløser smerte. Kvinner som går med høye sko og/eller trange sko er spesielt utsatte. Manipulasjon av stive ledd i foten og bløtvevsteknikker kan brukes for å myke opp muskler og sener. I noen tilfeller minsker trykket på nerven og dermed lindres symptomene. Innleggssåle kan avlaste forfoten og nevromet som igjen gir mindre smerter. Les mer om Mortons Nevron.

Hælsmerter hos barn/unge – Sever’s sykdom:

Er smerte bak hælen hos unge som ofte tiltar ved gåing, og ofte gir en haltende gange. Det kan ses en hevelse i området og fotproblemet kan oppstå på ene eller begge hæler. Det er en ømhet på området og begge sider av hælen. Et gjentagende mekanisk drag fra akillessenen og gjentatt belastning på hælbeinet kan gi en inflammasjonsprosess av apofysen (vekstsonen) til hælen hos unge mellom 8-14 år. Vekstsonen lukkes vanligvis i 14-15 årsalderen. Årsaker kan være rask vekst. Høybelastningsaktiviteter som fotball, håndball og andre aktiviteter med mye stopp, start og løp, samt hopping, dårlig skotøy, stram akillessene og plattfot. Behandling av dette fotproblemet hos barn og unge er å begrense aktivitet som gjør vondt, såler som støtter og avlaster hælen, løse opp i stramme muskler i leggen, legge om trening som forverrer tilstanden og tape.

Hælspore

Hælspore kan utvikles under foten etter en plantar fascitt og/eller akillesbetennelse, men kan også forekomme isolert. Det er en osteofyttdannelse i bindevevet under foten, det vil si at det forekommer kalkavleiring der hvor bindevevet fester til hælbenet, og det vil etterhvert utvikles et lite kalkhorn på hælen som man kaller hælspore.Hælsporer kan også være asymptomatiske og er ikke alltid forbundet med smerte, men de gangene det forekommer smerte så sitter det under hælens fremre del og på innsiden av hælen. Smerten bedres ved hvile, men blir verre når du reiser deg igjen. Spesielt vondt er det når du står opp om morgenen, stivhet og halting de første stegene. Smerte om du står på tå eller går på hælene. Ømhet ved trykk på hælbeinet. Fotproblemet forverres når du går på hardt underlag og ved langvarig gange med ekstra vekt (eks ryggsekk). Smertene kan bli så sterke at du får problemer med å gå og arbeide. Dette fotproblemet ses mest hos overvektige og middelaldrende personer, og dette henger sammen med at den støtdempende fettputen under foten skrumper med alderen og reduseres til nesten ingenting. Behandling av smertene ved hælspore kan være å bedre fotens funksjon ved manipulasjon og muskelbehandling av fot og legg. Teip, såler og trykkbølge er også alternativer til behandling. Selve hælsporen (osteofyttene) vil altså ikke forsvinne med konservativ behandling, men smerten vil kunne forsvinne. Dersom man ikke oppnår ønsket resultat ved konservativ behandling kan operasjon være indikert. For mer informasjon om hælspore, les her.

Les mer om Akillesproblemer

 

Helseforsikring

Alle de store forsikringsselskapene som i dag tilbyr behandlingsforsikring
dekker nå behandling hos naprapat.

Sparebank1 - Gjensidige - Tryg - if - Vertikal Helse - Storebrand

Napratpatteamet logo

NaprapatTeamet er medlem i Norges Naprapatforbund