Skip to main content
Hodepine

Hodepine

Hodepine er et veldig utbredt problem for mange nordmenn. Hele 8 av 10 personer har hatt hodepine i løpet av det siste året. NaprapatTeamet behandler oftest spenningshodepine og cervikogen hodepine, men vi kan i flere tilfeller også smertelindre for pasienter med migrene. Ved mistanke om medikamentutløst hodepine vil vi forsøke å behandle spenningshodepine parallelt med at man slutter på medisiner.

Undersøkelser om utbredelse av hodepine og migrene har vist at nesten hver femte nordmann er plaget. Spenningshodepine er den mest vanlige typen hodepine og utgjør ca. 75 prosent (NHI) av tilfellene av hodepine det søkes for i allmennpraksis. En stor studie der man sammenlignet effekten av manipulasjonsbehandling, øvelsesbehandling eller en kombinasjon av disse, viste at alle tre behandlingene ga mindre hodepine enn hos kontrollpasienter som ikke fikk fysiskalsk behandling. Kilde: NHI

Spenningshodepine

Spenningshodepinen gir ofte et trykk i hodet, som et stramt bånd rundt hodet eller en klo i bakhodet. Hodepinen kan starte med spenninger i nakken for så å bevege seg oppover i hodet. Spenningshodepine oppstår ofte i stressende perioder av livet, men kan også oppstå av f.eks overdreven bruk av iPad/telefon eller arbeid foran skjerm.

Årsaken til spenningshodepine er overarbeidede muskler, hvor triggerpunkter i nakke/skulder og kjevemuskulatur gir smerte som stråler opp i hodet. Det kan kjennes i bakhodet, tinning og panne.

Risikofaktorer for å utvikle spenningshodepine kan være stress, dårlig syn som ikke justeres av optiker, feil ergonomi, lite søvn, problemer med å slappe av under og etter arbeid.

Tilstanden behandles med massasje og triggerpunkter av oss. Ved innskrenket bevegelighet i halsryggraden, kan det være behov for mobilisering eller manipulasjon av leddene for å normalisere bevegeligheten.

Noen pasienter kjenner at hodepinen slipper ved manipulasjon i nakken og da er nok dette en cervikogen hodepine dvs. at den kommer fra nakken. Noen ganger jobber vi også med nålebehandling av muskulaturen i nakken og kjeven.

I tillegg til å jobbe med muskulatur og ledd er det å hjelpe pasienten med øvelser og teknikker for minke stresset av muskulaturen som utløser hodepine veldig viktig for oss. Dvs. at de pasientene som oppsøker oss på grunn av hodepine skal kunne få råd som gjør at de minsker belastningen av ledd og muskler i nakken og dermed minsker årsaken til hodepinen. Dette kan være hjelp til ergonomi på jobb eller hjemme, men også rådgivning i forhold til øvelser.

Cervicogen hodepine

Ensidig hodepine uten sideveksling der man har klare holdepunkter for at smerten stammer fra benede strukturer eller bløtvev i nakken. Smerten kan utløses av spesielle bevegelser eller stillinger av hodet, eller ved palpasjon eller trykk i bakhodet eller øvre del av nakken.

Behandlingen av Cervicogen hodepine skiller seg lite fra behandling av spenningshodepine da det i klinikken kan være vanskelig å skille disse to fra hverandre.

Migrene

Migrene er en hodepineforstyrrelse som kjennetegnes av anfall med oftest ensidig hodepine av pulserende karakter, samtidig som dette er i sammenheng med kvalme, økt lyd og lysfølsomhet og forverres av fysisk anstrengelse. Noen migrenepasienter har en synsforstyrrelse i sammenheng med hodepinen som kalles aura. Flere kvinner enn menn opplever migrene, årsaken til dette er uvisst.

Smerten skyldes sannsynligvis en overaktivering av smertenerver i hjernen, hjernehinner og blodkar i hjernen. Diagnosen stilles og medisineres av lege eller nevrolog, men pasienten kan få en hodepinedagbok av oss som kan være nyttig å bruke for å kartlegge hodepinen.

Utløsende faktorer kan være veldig viktig å finne ved alle de vanligste hodepinene inkl. migrene, noen får eksempelvis migreneanfall av å drikke noen type rødviner, da er det selvfølgelig lurt å styre unna disse om man ikke vil ha vondt i hodet. Dette gjelder ikke bare vin, så kartlegging, råd og veiledning er veldig viktig.

Mange migrenepasienter sier at de får mindre anfall etter behandling hos oss. Dette kan skyldes at migreneanfallene er delvis utløst av spenningshodepine eller spenninger i nakken evntuelt at pasienten både har en spenningshodepine og en migrene.

Medikamentutløst hodepine

En annen hodepine det er verdt å merke seg er medikamentutløst hodepine. Dersom man bruker vanlige smertestillende mer en 15 dager hver måned de siste 3 mnd, eller migrenemedisiner mer en 10 dager hver måned de siste 3 måneder burde Medikamentutløst hodepine vurderes som en diagnose.

Symptomer er nettopp hodepine, men kan også være slapphet, kvalme, konsentrasjonsvansker, nedsatt hukommelse, depresjon og søvnforstyrrelser. Symptomene kan også forverres med en gang man slutter på medisinene, men vil gå over etter noen uker. Den opprinnelige hodepinen kan selvfølgelig fortsatt være der, så vi på NaprapatTeamet vil behandle f.eks spenningshodepine parallelt med at pasienten slutter med medisiner og dette er i noen tilfeller være den beste kombinasjonen. Bruk gjerne Hodepinedagbok og Hodepinekalender som ledd i diagnostisering og oppfølging.

Les relaterte blogginnlegg:

FAQ

Når bør man gå til lege med hodepine?

Akutt tilkommen hodepine som du ikke kjenner igjen, eller konstant hodepine som ikke går over er viktig å få undersøkt av profesjonelle. 

Hva kan man gjøre for å fjerne hodepine?

Det finnes god behandling som kan hjelpe på hodepine. Men det er viktig å først kartlegge årsaken til hodepinen, for så å sette i gang rett tiltak med behandling og styrkeøvelser for nakke/hals.

Hva er forskjellen på migrene og hodepine?

Migrene er oftest ensidig (men kan også bre seg til andre siden), sprengende og intens, gjerne med lyd- og lysfølsomhet. Spenningshodepine er mer som et murrende stramt pannebånd, og en tung følelse i hodet.