Skip to main content
Akillesproblemer

Akillesproblemer

Senen

Akillestendinopati ble tidligere kalt «senebetennelse i akillessenen», men siden det ofte ikke er snakk om noen betennelse, bruker vi i dag i stedet betegnelsen tendinopati som betyr «smertefull sene». Plager og smerte i akillessenen er vanlig i alle aldre. Den store senen som fester ned på baksiden av hælen kan gi smerter hos alt fra unge til gamle, aktive og passive. Senen kommer fra leggen og fester ned mot hælen og er derav også kjent under navnet hælsenen/helsenen. Man kan oppleve at hælsenen er kort, fortykket eller at den bare er vond. Årsaken til dette kan være flere, plagene kan komme akutt eller øke over tid som følge av slitasjeforrandringer. Over tid kan det oppstå små rifter i senen som gir mikroskopiske blødninger. Det blir da en irritasjon i senen. Det er flere forskjellige tilstander man kan ha i området. For å finne ut hva problemet er så gjøres det en grundig sykehistorie og en grundig klinisk undersøkelse. Det er vanligvis ikke nødvendig med bildeundersøkelser for å komme frem til riktig diagnose.

Vi i NaprapatTeamet vil sette opp det optimale opplegget på benken og treningsprogram for deg og slik at du så fort som mulig kan komme tilbake til det livet du ønsker deg.

Akillesruptur

Hælsenen kan rives av enten helt eller delvis, totalruptur eller partiell ruptur. Hvis det er en partiell ruptur så er det vanlig at man har hatt plager en stund. De fleste som rammes av en helt avrevet achilles har ofte aldri hatt problemer med hælsenen før, derfor er det vanskelig å forutse denne typen av skade. Dette er en skade som rammer oftere menn enn kvinner og det er flere mosjonister enn toppidrettsfolk som rammes. Hos ca 90% så skjer det under en idrettsaktivitet. Rupturer blir ofte sydd sammen dersom man kommer inn til vurdering tidlig nok. Trening er viktig i etterkant uansett total ruptur eller bare delvis, og operasjon eller ei. Vi hjelper deg med opplegget!

Ta kontakt med oss her om du har smerter og ubehag i akillesen, du trenger nemlig ikke å gå med dette resten av livet.

Relaterte blogginnlegg