Skip to main content
Hoftesmerter

Hoftesmerter

Smerter og ubehag i hoftepartiet kan ramme alle, ung som gammel. Ved å se på alder og livsførsel kan man få en sterk indikasjon på hva problemet er. Hos eldre er det langt vanligere med artrose enn hos yngre. For lettere å stille riktig diagnose er det viktig med rikelig og presis informasjon. Når smertene startet, hvordan smertene har utviklet seg, evt strålinger, og hva som forbedrer/forverrer smerten er viktig informasjon. Smerter i hofteregionen kan ha sitt utspring fra flere steder i kroppen. Korsrygg, hofteledd, kneledd, muskler og sener er noen muligheter. Hvilken diagnose som blir satt avgjør hvilken behandling og hvilken progresjon som kan forventes. I NaprapatTeamet har vi dyktige terapeuter som sørger for at du blir godt tatt vare på. Veiledning, behandling og trening er vi gode på, og i de tilfeller hvor operasjon eller kortisoninjeksjoner kan være aktuelt sender vi selvsagt videre.

Bruskskader i hofteleddet

Bruskskader i hofteleddet kan lede til Hofte impingement. Tegn på bruskskade i hofteleddet er episoder med plutselige smerter i hofteleddet som over tid kan utvikle seg til mer sammenhengende kroniske smerter, nedsatt bevegelighet og eventuelt tidlig utvikling av hofteleddsslitasje. Det kan løsne bruskfragmenter og kile seg fast i leddet, og dette kan man flytte på ved vår manuelle behandling. Sykehistorien kan gi mistanke om tilstanden.Vi kan og utføre en test av hoftens rotasjonsevne for å se om det utløser de smertene pasienten kjenner til vanlig . I de tilfellene der behandling ikke gir varig bedring og plagene er store anbefales åpen eller artroskopisk kirurgi.

Slimposebetennelse i hoften og seneplager i hoften

Slimposebetennelse er også kjent som bursitt. Trochanterbursitt, psoasbursitt og glutealbursitt er de slimposebetennelsene vi oftest ser på klinikkene, men det krever sin terapeut å undersøke/tolke seg frem til riktig diagnose og behandling. Det kan nemlig være flere årsaker til smerte i disse områdene. 

Det er klinisk vanskelig å skille slimposebetennelse fra seneplager i hofta. Dette er de to vanligste årsakene til hoftesmerter og symptomene kan ligne hverandre. Slimposebetennelse presenterer seg med smerter og ømhet på utsiden av hoften med utstråling til utsiden av låret dersom det er trochanterbursitt eller glutealbursitt. Psoasbursitt gir smerter på fremsiden av hoften og fremside og innside lår. Det kan være vond å sitte med beina i kryss, eller smerte ved å reise seg opp fra en stol. Kan også være vondt å ligge på den vonde hofta. Det er to til fire ganger vanligere at kvinner får dette enn menn, og videre er det mer vanlig at langdistanseløpere får dette frem for andre typer idrettsutøvere. Dette er en typisk overbelastningsskade. Ved slimposebetennelsen så vil den roe seg ned etter noen uker med behandling og avlastning. I de tilfellene behandling og avlastning ikke fungerer sender vi videre til samarbeidspartnere som jobber med ultralydsveiledet kortisoninjeksjon.

Seneplagene på utsiden av hofta vil kunne vare år etter år. Riktig styrketrening med tilpassede øvelser har vist seg å være god behandling. Avlastning, som mange velger på grunn av smertene har dessverre aldri gjort noen sterkere. Om man velger å hvile mer demper det symptomene midlertidig, men det vil ikke føre til at problemet bli mindre. Vi i NaprapatTeamet hjelper deg med å finne en balanse i dine daglige aktiviteter og hjelper deg med å få en “glad” hofte igjen.

Hofteartrose

Hoftertrose er noe som oftest dukker opp seint i livet. Artrose er forårsaket av normal slitasje av ledd og brusk. Det er vektbærende ledd som oftest rammes. Symptomene man kan oppleve er smerter i lysken og redusert bevegelighet i hofteleddet. Ved vektbærende posisjoner vil smerten kunne øke desto lengre posisjonen holdes. Det er ingen behandling som vil fjerne slitasjen man kan se på røntgen, men smerten man føler kan oftest gjøres noe med.  Omkringliggende muskelvev kan skape smerter og denne smerten er normalt sett påvirkbar.

“En metastudie (French et al, 2011) viste at manuell behandling av hofteartrose hadde en positiv effekt i form av smertelindring og funksjonell bedring. Studien konkluderte med at manuell behandling er mer effektivt enn trening i behandling av artroselidelser.” Kontakt NaprapatTeamet dersom du vil ha hjelp med smertelindring. 

Les mer om Hoftesmerte under og etter graviditet.