Skip to main content
Nakkesmerter

Nakkesmerter

Behandling av nakkesmerter

Mange pasienter oppsøker NaprapatTeamet nettopp på grunn av nakkesmerter. Det er flere strukturer i nakken som kan gi smerter. Leddene i nakken, mellomvirvelskivene, nervene og musklene er de vanligste strukturene.

Under en behandling hos oss kartlegger vi hvorfor du har vondt i nakken. Vi vil vite hvordan nakkesmertene oppleves, når og hvordan de oppstod, og hvor lenge har du hatt de. Undersøkelse av nakkens ledd og muskler blir basert på all denne bakgrunnsinformasjonen, slik kommer naprapaten fram til høyst trolige årsak til nakkesmerten.

På grunnlag av dette behandles symtomene og man får en oppfølgingsplan som i første hånd består av behandling, kombinert med ergonomisk rådgivning og eventuelt styrkende øvelser. Naprapatbehandlingen vil ha som hensikt å få nakkeleddene til å bevege seg uhindret, behandling vil tilnærme økt sirkulasjon i muskulatur som kan ha blitt relativt stiv som følge av at leddene ikke har fått rørt seg tilstrekkelig.

Under skal vi se litt nærmere på: 

Cervikal stenose

Mellom alle nakkeledd finnes åpning til nervene som passerer ut fra ryggmargen og ut til armer og ben. Noen ganger kan denne åpningen blir snevret inn, årsaken kan blant annet være en buktende mellomvirvelskive, benpålagringer og leddsykdommer som artrose. Innsnevringen av plass gir et press på nerveroten og dette gir i sin tur smerter fra nakken, armen og hånden.

Benpålagringer, eller osteofytter, er en naturlig degenerativ prosess, og kan ikke behandles direkte av naprapat. Osteofyttene tetter ofte utgangen til leddene som får størst belastning og i nakken er det i nedre del. Røntgen eller MR er nødvendig for å kunne konstatere hva som gir fortrengningen i nerverotsåpningen.

Selv om Naprapatbehandling ikke fjerner årsaken til smerten i denne sammenhengen vil det oftest bli en god midlertidig smertelindring av plagene likevel. Selve årsaken kan i noen tilfeller løses med kirurgi.

Cervikal prolaps

Ved prolaps i nakken vil det ofte kjennes ut som at smerten sitter ved skulderbladet, eller i skulderleddet. Mellomvirvelskiven, som ligger mellom nakkeleddene, har da fått en rift i seg og kan trykke på nerveroten eller nervehinnene, som i sin tur gir symptomer ut i skulder, arm og/eller hånd som er områder nerven forsørger.

Det er ulike grader av prolaps i nakken, og prognosen varierer derfor mellom ca. 4-12 måneder. Vi kan behandle symtomene underveis, komme med gode ergonomiske råd, og lindre smertene under tilfriskningsfasen.

Spenningshodepine

Travel jobbsituasjon, sosialt press, eller sorg er livsfaser eller faktorer som kan forårsake det vi kaller spenningshodepine. Karakteren er konstant, varer lenge, og kan oppleves som et båndformet trykk rundt hodet og tinningene. Nakkemusklene spenner seg som en reaksjon av den stressende situasjonen og skaper spenningshodepinen. 

Svimmelhet

I forbindelse med hodepine og nakkesmerter kan svimmelhet oppstå, nakkeleddene og musklene i øverste delen av nakken kan ved for høy spenning lede til svimmelhet. Dersom svimmelheten kommer alene har dette større grad av nevrologisk ubalanse som krever utredning deretter. Er det i sammenheng med andre mer alvorlige tilstander er det å utelukke disse spesielt viktig. Har du gått ned unormalt mye i vekt seneste månedene, kvalme og hodepine, samt nattlige smerter er dette tegn som krever rask og grundig utredning. Naprapatbehandling vil først være aktuell når bilder og blod/vevsprøver utelukker alvorlig sykdom i kroppen.

Krystallsyke er en type svimmelhet vi kan hjelpe deg med. Les mer om dette her.

Ulykke

Plutselige drag eller slag mot nakken, kan umiddelbart eller gradvis forårsake nakkesmerter, whiplash eller whiplashrelaterte smerter.  Etter at du har vært med i en ulykke, og har vært gjennom de vanlige undersøkelsene på legevakten, kan vi som behandler ledd- og muskelsmerter behandle for å senke muskelspenningen i nakke området og på den måten senke smerten.

Vondt i nakken?

Kontakt oss her for å bestille time om du sliter med nakkesmerter.

Les relaterte blogginnlegg:

God tøyeøvelse for stiv nakke

Tøyeøvelse bakside nakke

Smerter i nakken og hodepine

Prolaps i nakke

FAQ

Hva kan forårsake nakkesmerter?

De vanligste årsakene til nakkesmerter er vanligvis spenninger i muskulatur og irriterte ledd i nakken. Dette skyldes gjerne muskler som har spent seg litt for mye.

Et klassisk eksempel som kan forårsake nakkesmerter er når man sitter med hodet fremoverbøyd over en skjerm for lenge. Leddene blir strukket, og musklene må jobbe statisk med å dra hodet bakover for at ikke haken skal treffe brystkassen. Dette er ikke farlig i seg selv, men vil kunne gi ubehag og smerter i muskler. Enkle tiltak som kan hjelpe er teknikk og trening, samt det å endre arbeidsstilling illøpet av arbeidsdagen, slik at man får variert belastningen. Det kan sammenlignes med å sitte i 90-graderen - det ville vært mye enklere dersom man kunne reist seg opp og endret stilling iløpet av økten.

Kan nakkesmerter være farlig?

I de aller fleste tilfeller er nakkesmerter helt ufarlig, men de kan være svært anstrengende, og gjøre hverdagslige oppgaver krevende. 

Hva skal man gjøre når man har vondt i nakken?

Vanligvis er årsaken til nakkesmerter enkle ting som feil ergonomi, statisk arbeid, lite trening osv. Da er det nettopp disse tingene man skal ta tak i. Mange pasienter har god hjelp av naprapatbehandling. Vi hjelper deg med teknikker og øvelser som kan bidra til å redusere smertene til et nivå hvor det er enklere å gjøre tiltak selv.

Når bør man oppsøke hjelp ved nakkesmerter?

Kort fortalt; når smertene hemmer deg i hverdagslivet. Eksempler på dette kan være når nakkesmertene  hindrer deg i å sjekke blindsonen når du kjører bil, gir deg dårlig søvn, hodepine, nervesmerter ut i armen eller rett og slett er bare er så smertefullt at det ødelegger for ting du vanligvis kan gjøre. Vi har høy ekspertise på å hjelpe pasienter med nakkesmerter.