Nakkesmerter

Nakkesmerter

Behandling av Nakkesmerter

Mange pasienter oppsøker NaprapatTeamet nettopp på grunn av nakkesmerter. Det er flere strukturer i nakken som kan gi smerter. Leddene i nakken, mellomvirvelskivene, nervene og musklene er de vanligste strukturene.

Under en behandling hos oss kartlegger vi hvorfor du har vondt i nakken. Vi vil vite hvordan nakkesmertene oppleves, når og hvordan de oppstod, og hvor lenge har du hatt de. Undersøkelse av nakkens ledd og muskler blir basert på all denne bakgrunnsinformasjonen, slik kommer naprapaten fram til høyst trolige årsak til nakkesmerten.

På grunnlag av dette behandles symtomene og man får en oppfølgingsplan som i første hånd består av behandling, kombinert med ergonomisk rådgivning og eventuelt styrkende øvelser. Naprapatbehandlingen vil ha som hensikt å få nakkeleddene til å bevege seg uhindret, behandling vil tilnærme økt sirkulasjon i muskulatur som kan ha blitt relativt stiv som følge av at leddene ikke har fått rørt seg tilstrekkelig.

Under skal vi se litt nærmere på: 

Cervikal stenose

Mellom alle nakkeledd finnes åpning til nervene som passerer ut fra ryggmargen og ut til armer og ben. Noen ganger kan denne åpningen blir snevret inn, årsaken kan blant annet være en buktende mellomvirvelskive, benpålagringer og leddsykdommer som artrose. Innsnevringen av plass gir et press på nerveroten og dette gir i sin tur smerter fra nakken, armen og hånden.

Benpålagringer, eller osteofytter, er en naturlig degenerativ prosess, og kan ikke behandles direkte av naprapat. Osteofyttene tetter ofte utgangen til leddene som får størst belastning og i nakken er det i nedre del. Røntgen eller MR er nødvendig for å kunne konstatere hva som gir fortrengningen i nerverotsåpningen.

Selv om Naprapatbehandling ikke fjerner årsaken til smerten i denne sammenhengen vil det oftest bli en god midlertidig smertelindring av plagene likevel. Selve årsaken kan i noen tilfeller løses med kirurgi.

Cervikal prolaps

Ved prolaps i nakken vil det ofte kjennes ut som at smerten sitter ved skulderbladet, eller i skulderleddet. Mellomvirvelskiven, som ligger mellom nakkeleddene, har da fått en rift i seg og kan trykke på nerveroten eller nervehinnene, som i sin tur gir symptomer ut i skulder, arm og/eller hånd som er områder nerven forsørger.

Det er ulike grader av prolaps i nakken, og prognosen varierer derfor mellom ca. 4-12 måneder. Vi kan behandle symtomene underveis, komme med gode ergonomiske råd, og lindre smertene under tilfriskningsfasen.

Spenningshodepine

Travel jobbsituasjon, sosialt press, eller sorg er livsfaser eller faktorer som kan forårsake det vi kaller spenningshodepine. Karakteren er konstant, varer lenge, og kan oppleves som et båndformet trykk rundt hodet og tinningene. Nakkemusklene spenner seg som en reaksjon av den stressende situasjonen og skaper spenningshodepinen. 

Svimmelhet

I forbindelse med hodepine og nakkesmerter kan svimmelhet oppstå, nakkeleddene og musklene i øverste delen av nakken kan ved for høy spenning lede til svimmelhet. Dersom svimmelheten kommer alene har dette større grad av nevrologisk ubalanse som krever utredning deretter. Er det i sammenheng med andre mer alvorlige tilstander er det å utelukke disse spesielt viktig. Har du gått ned unormalt mye i vekt seneste månedene, kvalme og hodepine, samt nattlige smerter er dette tegn som krever rask og grundig utredning. Naprapatbehandling vil først være aktuell når bilder og blod/vevsprøver utelukker alvorlig sykdom i kroppen.

Krystallsyke er en type svimmelhet vi kan hjelpe deg med. Les mer om dette her.

Ulykke

Plutselige drag eller slag mot nakken, kan umiddelbart eller gradvis forårsake nakkesmerter, whiplash eller whiplashrelaterte smerter.  Etter at du har vært med i en ulykke, og har vært gjennom de vanlige undersøkelsene på legevakten, kan vi som behandler ledd- og muskelsmerter behandle for å senke muskelspenningen i nakke området og på den måten senke smerten.

Vondt i nakken

Kontakt oss gjennom skjema for å bestille time om du sliter med nakkesmerter.

Les blogginnlegg: Smerter i nakken og hodepine