Skip to main content

Prolaps i nakke

Prolaps i nakke

Hva er nakkeprolaps?

Ryggsøylen vår er bygd opp av benvirvler. Mellom de enkelte virvlene finner vi mellomvirvelskiver, eller det som også kalles ryggskiver. Disse skivene er harde ytterst, men har en gelèaktig kjerne. Ryggskivene demper trykk og belastning i ryggsøylen - de virker som "støtputer", og de bidrar til smidige bevegelser i ryggen.

Disse skivene blir utsatt for mye belastning, noe som kan føre til at skivene blir slitt. Slik slitasje kan over tid medføre sprekkdannelse i den harde ytre ringen. Gjennom denne sprekken kan den mykere kjernen presses ut og bli liggende som en klump på mellomvirvelskiven. Denne klumpen kalles et skiveprolaps, og kan skape problemer ved at prolapset kan trykke på nerver, ryggmarg, leddbånd osv. Et prolaps i nakken kalles også et cervikalt prolaps.

Hvilke symptomer gir prolaps i nakken?

En prolaps trenger faktisk ikke gi noen symptomer! Det er mange som har prolapser uten smerter eller noen andre problemer med nakken. En prolaps gir først symptomer når den treffer en nerve.

Typiske symptomer er da:

  • Nakkesmerter, oftest i nedre del av nakken
  • Nedsatt bevegelighet av nakken
  • Smerte mellom skulderbladene eller rundt skulderleddet
  • Strålende smerte nedover i en av armene, men i noen tilfeller kan man få det ned i begge armene
  • Nedsatt styrke i armen
  • Nummenhet i armen
  • Muskelsmerter i nakke og skuldre

Symptomene varierer ut ifra hvilken skive i nakken som er skadet og hvilken nerve den da påvirker. F.eks. passerer det syv par (en høyre og en venstre) nerver ut fra de syv mellomvirvelrommene i nakken, én for hvert mellomrom. Disse syv nervene sørger for nerveforsyningen til armene. Hver nerve styrer bestemte muskler og den er ansvarlig for følesansen i bestemte hudområder av armen.

Ved et nakkeprolaps kan en slik nerve komme i klem. Hjernen vår klarer ikke å oppfatte at nerven klemmes i nakken. I stedet tolker hjernen signalene fra den klemte nerven slik at vi får smerter, nedsatt følsomhet eller svekket kraft i de musklene den nerven forsyner.

I tillegg får man stramme muskler og triggerpunkter i nakke og skuldre, som virker som et forsvar fra kroppen rundt der det gjør vondt, for å beskytte nakken din. Likevel er det ofte at disse muskelspenningene skaper vel så mye smerte som selve prolapset.

Vevet omkring prolapset ofte blir irritert eller betent, og hovner opp. Da blir det trangere i nervekanalen, trykket på nerven øker, og smerter og ubehag tiltar. I en del tilfeller hjelper det derfor å ta betennelsesdempende medisiner i slike situasjoner.

Hvorfor får man prolaps i nakken?

Alle kan få prolaps, og vi vet ikke alltid hvorfor noen får det og andre ikke. Men vi vet at risikoen øker med alderen, og det er påvist at de som røyker er mer utsatt for prolapser enn ikke-røykere. Det er også en arvelig faktor - du er mer utsatt om du har flere familiemedlemmer med prolaps eller har medfødte forandringer i ryggvirvlene.

Et prolaps kan oppstå akutt (plutselig) ved en skade, for eksempel ved et fall, brå bevegelse eller et slag mot nakken.

Nakkeprolaps kan også oppstå over tid uten at du har skadet deg, men på grunn av feil belastning på nakken som gir slitasje.

Hva er forskjellen på kink i nakken og nakkeprolaps?

En kink i nakken er nedsatt bevegelighet i nakken med smerter forårsaket av en muskelspasme eller nedsatt funksjon i nakkevirvlene («låsning»), men uten strukturell skade i nakken. En prolaps er en skade i skiven mellom nakkevirvlene, der noe av «gelèen» lekker ut. En prolaps vil ofte være mer tidkrevende og krever lengre behandlingsforløp enn en kink i nakken.

Er prolaps i nakken farlig?

En prolaps i seg selv er ikke farlig. Mange har prolaps uten å vite om det, ettersom det ikke nødvendigvis gir symptomer. Men neurologiske symptomer som nedsatt styrke, reduserte følsomhet og strålende smerter kan være problematisk og bør undersøkes og ha tett oppfølging.

Kan jeg trene med et nakkeprolaps?

Tommelfingerregelen er: Går det greit, så er det greit!
Hvis det ikke er noen nervepåvirkning og du ikke har noen neurologiske symptomer, kan du trene som normalt - så lenge det ikke gir deg smerter annet enn stølhet. Har du neurologiske symptomer bør dette undersøkes, og du vil da få råd om hva og hvordan du kan bevege deg og trene.

Er det farlig å gå til naprapat for prolaps i nakken?

Nei, det er ikke farlig å gå til naprapat dersom du har nakkeprolaps.
Naprapaten vil gi deg en grundig undersøkelse før vi sammen legger opp ett behandlingsforløp for å redusere symptomene dine så raskt som mulig. Det er faktisk anbefalt å prøve konservativ behandling før du eventuelt blir henvist til spesialist.

Behandling


Naprapaten starter med å undersøke bevegelighet, muskelkraft og følesans i nakke, skulder, arm og hånd. Vi gjør også andre tester for å undersøke nakken din, utifra de symptomene du har. Ved hjelp av disse undersøkelsene og symptomene dine, vil vi kunne stille diagnosen med ganske høy sannsynlighet. Vi vil alltid sende deg videre til din fastlege dersom vi mener det er nødvendig med ytterligere undersøkelser, f or eksempel bildediagnostikk.

Selve behandlingen består ofte av massasje, triggerpunktsbehandling, leddbehandling i nakke, samt evt nåler og spesifikke øvelser. Mange blir helt bra av denne behandlingen, og det tar oftest 1-4 måneder.
Det kan være aktuelt også med betennelsesdempende og/eller muskelavslappende for å lette smerten ved nervepåvirkning. Dette er medisiner som demper irritasjonen rundt prolapset. Hevelsen rundt prolapset går ned, og det blir romsligere rundt nerven.

I noen få tilfeller kan det være aktuelt med operasjon. Dette gjelder særlig de som har store prolapser og personer med lammelser i armen. Men en prolapsoperasjon i nakken er et stort inngrep, og man er svært restriktiv med å utføre en slik operasjon, da de fleste blir bra uten.

Les mer om nakkesmerter her. 

Lurer du på noe om dette, eller ønsker du å bestille time?
Ta gjerne kontakt med din nærmeste klinikk her:
https://naprapatteamet.no/vare-klinikker