Skip to main content

Alt du trenger å vite om krystallsyke

Alt du trenger å vite om krystallsyke

Hva er krystallsyke?

Krystallsyke, også kjent som benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV), er en vanlig tilstand som påvirker det indre øret og balansesystemet, og som kan forårsake episoder av svimmelhet og ubalanse. Noen blir såpass uvel av det at de kaster opp. Til tross for at det kan være plagsomt, er krystallsyke vanligvis ikke alvorlig og kan behandles effektivt.

Hva er vanlige symptomer på krystallsyke? 

Symptomene på krystallsyke oppstår oftest når man endrer hodets stilling, for eksempel når man legger seg ned, snur seg i sengen eller reiser seg fra sittende stilling. Pasienter kan oppleve kortvarige anfall av kraftig svimmelhet, ofte ledsaget av kvalme og ustøhet. Disse symptomene skyldes små krystaller som løsner inne i det indre øret og forstyrrer balansesystemet.

Hvordan kan krystallsyke behandles?

Behandlingen av krystallsyke fokuserer på å gjenopprette balansen i det indre øret. En vanlig behandlingsmetode kalles Epleys-manøver. Den innebærer å bevege hodet gjennom en serie av bestemte stillinger for å flytte de løse krystallene til en del av det indre øret der de ikke forårsaker symptomer. Denne manøveren kan ofte gi umiddelbar lindring for mange pasienter. Selv om behandlingen av krystallsyke er relativt enkel å utføre, så er det viktig å få en grundig undersøkelse slik at man vet at det er nettopp dette pasienten lider av, og ikke noe annet som gir lignende symptomer. Hos NaprapatTeamet er du i trygge hender.

I tillegg til Epleys-manøver får pasientene ofte råd om å unngå brå hodebevegelser de første dagene etter behandlingen. De kan også ha nytte av å bruke flere puter under søvn for å holde hodet oppreist, og unngå å ligge på den berørte siden av hodet kan redusere risikoen for tilbakefall av symptomer.

Mens krystallsyke vanligvis er ufarlig, kan det være en kilde til stor uro og ubehag for de som opplever det. Det er viktig for personer som opplever gjentatte episoder av svimmelhet og ubalanse å oppsøke hjelp for å få riktig diagnose og behandling. Med riktig omsorg og oppfølging kan de fleste mennesker med krystallsyke oppleve en betydelig forbedring i sine symptomer og gjenoppta sine daglige aktiviteter uten vesentlige begrensninger.

Book time hos din nærmeste klinikk her.
Se video av Epleys manøver utført nedenfor.

Anita Andersen
NaprapatTeamet Ryen