Skip to main content

Artrose, er det pga slitasje eller rust?

Artrose, er det pga slitasje eller rust?

Det er ingen tvil om at det er forbundet med kraftige smerter å gå med artrose i et ledd. De som opplever dette har ofte problemer med å stå og gå selv med krykker, og det eneste alternativet da er proteseoperasjon. De aller fleste opplever en enorm lettelse etter operasjon og de kommer tilbake til så godt som full funksjon i etterkant. Norske sykehus, både offentlige og private, er gode på dette.

Så, vi vet at vi kan få hjelp til slutt, men det er mange år med plager før valget faller på operasjon. Hva om vi kan gjøre noe forebyggende for å unngå disse plagene? Eller i alle fall gjøre at smertene kommer langt senere i livet? Jeg tror vi kan det.

Råd for å forebygge leddsmerter og artrose:
1 - Bruk leddene dine! Det smører brusken og gir et bedre miljø inni leddene.
2 - Pass vekten din..
3 - Gjør aktivitet som gjør deg glad!

 When shit is fun shit gets done


Litt fakta om artrose hentet fra https://tidsskriftet.no/.
Artrose er sykdom i ledd. Det kan ramme alle bevegelige ledd, men er vanligst i hånd, hofte og kne. Sykdommen rammer først og fremst leddbrusken og er den hyppigst forekommende leddsykdommen etter 60-års alderen. Tilstanden kalles fortsatt av mange for slitasjegikt, men dette er en betegnelse som er uheldig fordi den indikerer at artrose skyldes slitasje av leddet, men dette er det stor uenighet om. Symptomer på artrose er smerter (ofte om natten), hevelse, stivhet og bevegelsesinnskrenkning. Morgenstivhet er vanlig ved artrose, men denne varer som regel kortere (under 30 minutter) enn ved leddgikt. Synlige forandringer på røntgen kommer ofte først når sykdommen har vart i lengre tid. Noen ganger kan det imidlertid være betydelige artroseforandringer på røntgen uten smerter.
Ved store plager vil behandling og hjelpemidler som krykker være aktuelt. I en god del tilfeller vil alvorlig artrose i de store leddene bli behandlet med leddproteser. Det blir innsatt vel 10 000 leddproteser i Norge hvert år. Ca 2/3 av protesene er hofteproteser, og ca 1/3 er proteser i kneet. Proteseinnsetting i skuldre og andre ledd er foreløpig ikke vanlige operasjoner. Både for hofte- og kneproteser er det personer i aldersgruppen 70-79 år som klart hyppigst opereres men vi ser at plagene ofte dukker opp tidligere i aldersgrupper nå enn tidligere.

Årsaker, risikofaktorer og forløp
Familiær disposisjon har stor betydning for utviklingen av artrose. Vi snakker om primær artrose der årsaken til artrosen ikke er kjent, og sekundær artrose der årsaken til artrosen er f.eks brudd/skade, infeksjon, tumor og avaskulær beinvevsnekrose for å nevne noen. Tvillingstudier tyder på at 40-60 % av alle tilfeller av primær artrose kan forklares av arvelige faktorer. Overvekt er en kjent risikofaktor for artrose. Overvekt er særlig knyttet til artrose i kneet, mens sammenhengen mellom overvekt og artrose i hoften er mer usikker. På den annen side er det holdepunkter for at overvekt gir økt risiko for håndartrose. Dette kan tyde på at det er noe mer enn vektbelastningen på leddene som utgjør risikoen ved overvekt, og det er i dag stor interesse rundt hormonelle faktorer og fettstoffskifte i forhold til risiko for artroseutvikling. Når artrose omtales som en voksende epidemi av WHO har det sammenheng med økende alder i befolkningen, samt økende forekomst av overvekt og inaktivitet. Tungt fysisk arbeid er risikofaktor for artrose i kne og hofte. Derimot har man ikke holdepunkter for at idrettsaktivitet eller fysisk aktivitet i fritiden generelt gir økt risiko for artrose.

Push yourself

 

En liten anekdote til slutt
For flere år siden kom en nydelig indisk dame på 82 år til meg for behandling av knesmerte. Hun hadde med seg sine to døtre som tolk for de hadde vært hos meg tidligere. De var veldig tydelige på at jeg under ingen omstendighet måtte kalle moren deres for gammel, for det var hun ikke.
Kvinnen gikk inn på behandlingsrommet uten tydelige smerter, hun beveget seg fritt. Jeg spurte henne om når det gjorde vondt, og da spratt hun ned på gulvet og satte seg i en stilling jeg ikke aner hva heter, og jeg er usikker på om jeg noen gang har kunnet sitte sånn selv! Der på gulvet, med bena flettet i hverandre, kunne hun kjenne at det murret bittelitt inne i det ene kneet. Jeg satt med åpen munn og etter hvert et stort glis – det var jo helt fantastisk!! Vi lo (av stive unge nordmenn som meg selv) og skrøt masse av henne, endret litt knevinkel i stillingen hun satt i og voilà – hun kunne sitte sånn i mange år til!

Jeg tror at primær artrose, der det ikke foreligger annen tydelig grunn til artrosen, kan forebygges fra tidlig alder ved å bruke leddene. Fra vi er barn/ungdommer så sitter vi ikke på gulvet i alle rare stillinger lenger, vi sitter med 90 grader i hofter og knær om vi ikke ligger flatt i steden! Jeg tror at mer bevegelse i hverdagen, en normal vekt og aktivitet som gir deg glede forebygger leddsmerter og artrose masse!

Ta kontakt med oss i NaprapatTeamet om du trenger øvelser og veiledning for å leve godt med leddene dine i årene som kommer.

/Anita Andersen