Skip to main content

Ett hett tips til den nye løperen

Ett hett tips til den nye løperen

Har det blitt mye løping på deg nå som treningssentrene har vært stengt så lenge?

Hverdagen ble ganske så annerledes for mange 12. mars. Mange havnet på hjemmekontor og hjemmeskole, og hverdagsaktiviteten med forflyttning fra sted til sted gikk drastiskt ned.

En ting vi har sett på klinikken etter at vi åpnet igjen 20. april er at flere enn før, har løpt mer enn tidligere i denne perioden. Det er jo veldig bra at mange har funnet frem løpeskoene! Da ble ikke den nye hverdagen med stengte treningssentre bare til mye mer stillesitting!

Det vi også ser er at mange som har løpt mye nå ikke har variert treningen så mye og dermed fått plager i akillessener og senen under føttene. Det er gjerne de som tidligere har trent på treningssenter 2-3 ganger i uken og løpt annen hver uke, men som nå har løpt (og bare løpt) flere ganger i uken.

Her er noen tips til deg:

  • Øk mengden løping gradvis. Ikke dra på med løpetreningsopplegg fra norske løpere i verdenstoppen dersom leggene dine har pleid å gå på aerobic og step et par dager i uken før dette.

  • Løp rolige turer også, ikke bare tøffe intervaller

  • Legg inn litt styrketrening på leggmuskulaturen 2-3 ganger i uken. Siden treningssentrene er stengt litt til kan du bruke barn/venn/samboer til vekt - vær kreativ!

 

trening med barn   

         

    trening med barn

Bilde 1 og 2
Ha noen på ryggen, stå i en trapp med sko på, reis deg opp på tå med strake ben, senk deg ned til det stopper. Bruk gjerne 2-3 sekunder på vei opp og på vei ned. Antall repetisjoner er litt avhengig av tyngden på ryggen, men kjør til melkesyra kommer og ta pause. Gjenta to runder til etter det. (Du kan også gjøre dette på ett og ett ben).

 

trening med barn øvelse       

Bilde 3
På øvelsen over trenger du litt vekt på bena fordi her er de fleste ganske sterke. Prøv med barna, en venn eller samboer på fanget, plassert litt langt ut på bena. Gjør tåhev også her, bruk 2-3 sekunder på vei både opp og ned. Kjør til utmattelse og gjenta dette slik at du kjører 3 sett.

Etter styrketreningen kan du godt tøye ut bakside legg ved å stå i en trapp med helene presset ned utenfor trappetrinnet.  Først 20-30 sek med strake ben, så 20-30 sek med litt bøyde knær så du kjenner at strekkfølelsen flytter seg litt ned over bak i leggen.

God trening!
/Anita Andersen


PS - jeg kan anbefale å løpe med en podcast eller en lydbok på ørene. Selv løper jeg mest til krim på de rolige turene mine for da blir det spennende selv om jeg egentlig er en skikkelig
SATS-inne-i-aerobicsalen-person..