Skip to main content

Gode tips for korsryggen

Gode tips for korsryggen

Påsken er endelig i anmars, og jeg tenkte jeg skulle gi deg noen gode korsryggtips.

For Kari og Ola Nordmann er påsken kjent for å være ferien for utendørsaktivitet, og mange får også mulighet til å gå en del langrenn. Opplever du da at korsryggen kjennes trøtt og stiv? Årsakene er ofte flere og gjerne sammensatte. Ryggen kan få lov til å reagere på en eventuell aktivitetsforandring, det er ingenting unaturlig i det. Men for å gjøre livet litt enklere for oss selv, og skiturene mere behagelig finns det noen triks. 

En av grunnene til stiv korsrygg under og etter skigåing kan være at vår gode venn hoftebøyeren (mm.Iliopsoas) sier litt ifra. Den blir spendt, ofte fordi den i utgangspunktet er for svak og at belastningen blir for stor, noe den lett blir ved denne type aktivitet.

iliopsoas

Muskelen er en stor og kraftig sak bestående av tre ulike deler. Den ene delen fester fra innsiden av hoftebenet (m.Iliacus), mens de andre fester ut fra ulike deler av korsryggsvirvlene (mm.Psoas major og minor). Alle går så under lyskebåndet, hvor de forenes og fester så ned i en benbit på innsiden av lårbenet.

Oppgavene til hoftebøyeren er å bøye i hoften, rotere lårbenet og komprimere korsryggen. Dette gjør at om vi er støle og stive i hoftebøyeren, vil det også gi en følelse av trøtthet og stølhet i korsryggen.

Her har du to enkle øvelser du kan pakke med deg på ferie for å gjøre ryggen lettere.

Tøy av hoftebøyere

tøy av hoftebøyere

  1. Stå som vist på bildet
  2. Rett i ryggen
  3. Knip setet på det benetet hvor du har kneet i gulvet, til du kjenner en tøy i lysken (hoftebøyer) på samme side.
  4. Hold 30 sek, gjenta tre ganger på hvert ben

 Selvmobilisering av korsryggen (film)

  1. 12 stk annenhver side, gjenta tre runder i langsomt tempo

Plages du mye med vondt i korsrygg eller generelt ryggsmerter? Les mer om behandlingen våre naprapater kan tilby her.