Skip to main content

Hva er en tennisalbue, og hvilken behandling hjelper?

Hva er en tennisalbue, og hvilken behandling hjelper?

Tennisalbue

Det har i lang tid vært sagt og trodd at tennisalbue og liknende smertetilstander skyldes senebetennelse(tendinitt), og det har derfor vært vanlig å behandle tilstanden med betennelsesdempende medikamenter. Nyere forskning har dog vist at det veldig sjeldent foreligger betennelse i vevet ved denne tilstanden. Tennisalbue skyldes en overbelastning av sener og muskler, og benevnes tendinopati eller mer spesifikt lateral epikondylalgi som betyr ”smertetillstand på utsiden av albuen”.

Symptomer på tennisalbue

Ved en tennisalbue har du vondt på utsiden av albuen, og det kan også kjennes ned i underarmen. I tillegg til smerter medfører ofte tilstanden nedsatt styrke og funksjon i armen. Tennisalbue kan være svært smertefullt og føre til store utfordringer i hverdagen, både i arbeid og fritid. Holde i stekepannen, bære handleposer eller strikke er typiske daglige gjøremål som kan være problematiske ved denne tilstanden.

Hvorfor oppstår tennisalbue?

Årsaken til tennisalbue er mest trolig at du har overbelastet muskler og sener i underarmen, gjerne med gjentagende bevegelser over lengre tid og uten tilstrekkelig hvile.
Selv om navnet skulle tilsi at det er en idrettsskade, er det sjeldent tennis som er hovedsynderen. Stort sett er det gjerne overdreven tastaturbruk eller hobbysnekring som har bidratt til denne plagen.

Behandling og prognose

Det er viktig med avlastning og hvile initialt. Om aktiviteten du bedriver er smertefull, er dette et signal på for mye belastning. Å tilpasse hverdagen er et viktig ledd i å bli kvitt en tennisalbue.

Smerten kan gå over av seg selv med tilstrekkelig hvile tidlig nok, særlig kan det gå raskere om smertene sitter mer i underarmen enn opp mot utsiden av albuen(i senefestene). Men noen kan også være plaget i flere år.
Om en tennisalbue oppdages tidlig og behandling iverksettes raskt, kan du bli bra på 6-10uker. Men om smertene er mer langvarige, kan det ta opp mot 3-6mnd, og i noen tilfeller opptil 1år. Trykkbølgebehandling av tennisalbue har vist meget god effekt på smertene, og gjerne i sammenheng med muskelbehandling og et treningsopplegg.

Lenge har excentrisk trening vert gullstandarden for behandling av tendinopatier. I senere år har ny forskning vist på like god, om mulig bedre resultater av HSR – Heavy slow resistance training, eller på norsk tung langsom treningsterapi. Denne metoden krever noe mer utstyr, samt en nøye tilpasning av motstand og repetisjoner i forhold til hvor du befinner deg i sykdomsforløpet. I oppstartsfasen kan du oppleve å få sterkere smerter under og rett etter trening. Dette er helt normalt, og viktig for at du skal bli bedre.

Hos oss på NaprapatTeamet får du en grundig undersøkelse, samt veiledning i hvilken behandling og treningsform som passer best i akkurat ditt tilfelle.

Les mer om tennisalbue og musearm her.

Lurer du på noe om dette, eller ønsker du å bestille time? 

Ta gjerne kontakt med din nærmeste klinikk.

//Martine Gleditsch – Naprapat på NaprapatTeamet Oslo