Skip to main content

Hvordan forebygge ryggsmerter?

Hvordan forebygge ryggsmerter?

Statistikken viser at halvparten av alle nordmenn det siste året har opplevd ryggsmerter.
I de fleste tilfellene (rundt 90 %) er det snakk om uspesifiserte ryggsmerter, også kalt «lumbago». Uspesifiserte ryggsmerter betyr at vi ikke kan vite sikkert hva som er årsaken til smertene, eller hvordan de oppstår.

I løpet av livet vil rundt 80% av oss oppleve ryggsmerter en eller flere ganger. Det er altså mer vanlig å oppleve en periode med ryggsmerter i løpet av livet enn ikke å gjøre det! 

Halvveis på fleip pleier jeg å si at de resterende 20% enten er vedig glemske eller de lyver... 

Når ryggsmertene oppstår, kan det være gull verdt å få god og rask hjelp hos for eksempel en naprapat.

Les mer om hvordan vi behandler ryggsmerter her.

Kan du likevel forebygge at disse ryggsmertene kommer? 
Forskning og erfaring sier JA. Men det er sammensatt, og det handler om flere ting. 

Psykososiale faktorer

Stress, mistrivsel, dårlig søvn og uro kan sette seg i nakke, skuldre og rygg som muskelspenninger og gi smerter og stivhet. Den bakenforliggende årsaken bør absolutt forbedres hvis du ønsker å slippe dette på lengre sikt. Fysisk aktivitet vil også være viktig. 

Mye stillesittende arbeid 

Sitting er kanskje den aller minst naturlige stillingen for oss mennesker, og likevel tilbringer vi mye tid med å sitte. På kontoret, i bilen, ved matbordet, foran tvn.. Når du sitter vil korsryggen få en unaturlig krumming, og vekten fra overkroppen hviler på de nederste ryggvirvlene dine. God ergonomisk tilpasning, hyppige pauser og trening av kjernemuskler kan hjelpe betraktelig!

Spør oss gjerne for tips til ergonomisk tilpasning av for eksempel din kontorplass!

Vi tilbyr også skreddersydde naprapattjenester til bedrifter. Les mer om dette her.

Fysisk aktivitet

Det er viktig å bevege seg i hverdagen - det er det kroppen vår er skapt for! Gå tur, svøm, løp, klatre, yoga, sykle - all aktivitet er bra! Det viktigste er egentlig at du gjør noe du liker, slik at du kommer til å fortsette med det på sikt. 
 
Men hvis du vil styrke ryggens kjernemuskler spesifikt, bli kvitt smerter og stivhet og legge et godt grunnlag for all annen aktivitet er det veldig nyttig å gjøre egne øvelser for dette. 

En sterk rygg orker og tåler veldig mye mer!

Ved hjelp av tilpassede øvelser kan du skånsomt og enkelt trene opp ryggen til å orke mer, både i hverdagen og når du trenger å yte litt ekstra. Vi som naprapater har gode kunnskaper i å veilede deg rundt dette!

Ved å gjøre de riktige øvelsene, kan du oppleve å bli mindre sliten og stiv i ryggen, og du føler deg sterkere, mykere og orker mer. Og det krever mindre enn de fleste tror! 

Les mer her om øvelser du kan gjøre hjemme med veiledning fra naprapat Maiken  


Med ønske om en god rygghelse!
Maiken