Skip to main content

Hvordan foregår isjias behandling?

Hvordan foregår isjias behandling?

Har du smerter utover i beinet? Stråling eller prikking i legg og fot?
Smerter som kommer når du er ute og går? 

Da trenger du sannsynligvis isjias behandling.

Mange mennesker sliter med vondt i beinet, enten med eller uten samtidig ryggsmerte. Foruten smerter kan det være prikking eller stikking, det kan brenne, svi, eller skyte ut i beinet. Det kan kjennes kun i rompa, i låret, eller gå helt ned i leggen eller ut i tærne. 

Du har sikkert hørt om isjias, eller legen din kanskje har fortalt deg at det er nerven din som er problemet, og at du derfor trenger behandling av den. 

Hva er isjias?

Fra ryggen går det flere nerver ut til muskler i for eksempel setet og beinet. Man kan si at vi har to hovednerver fra nederst i ryggen som forsyner musklene i våre bein. Den ene litt mindre kjente heter femoralisnerven, og den andre er isjiasnerven (nervus ischiadicus).

Vanligste årsakene til at nervene kommer i klem er enten tranghet i hullet hvor nerven passerer ut mellom virvlene, noe som fremst rammer eldre. Eller så er det en skive nederst i ryggen som trykker eller irriterer vår isjiasnerve, altså en prolaps. 

Oftest gir dette ubehag i form av smerte av forskjellig grad, men også prikking eller stikking er et typisk nervesymptom. Av og till finner man nedsettelse av kraft eller følelse. 

Riktig diagnose

Er alle smerter som stråler i beinet forårsaket av isjiasnerven? Og hva er «falsk isjias»? Det er flere strukturer utenom nerven som er årsak til dette, derfor er det feilaktig å si isjias med en gang det dreier seg om stråling i beinet. Det blir også feil å kalle det for falsk isjias, da det ikke sier noe som helst om hva årsaken til det vonde er. 

Det vanligste er muskler og slimposer i rygg, sete eller hofte, men det kan også komme direkte fra skivene i ryggen. Av den grunn er det viktig å få undersøkt deg ordentlig for å stille riktig diagnose, og for så å igangsette de riktige tiltakene. 

Er det mulig å behandle isjias?

Det er forskjellige grader av skade eller påvirkning av isjiasnerven, og ved noen tilfeller kan en naprapat behandle den. Altså hvor nerven er grunnårsaken. Hvis vi ikke får påvirket nerven direkte på grunn av omfanget på skaden, så kan isjias behandling ofte være smertelindrende. 

Et fåtall ganger er det en operasjon som må til, men for å roe deg ned litt så er det få som må opp på operasjonsbordet i dag. 

Ofte kan øvelser være en god idé som behandling, men det er absolutt ikke det eneste som er lurt å gjøre. Det er derfor viktig å gå til en erfaren og kyndig naprapat som kan veilede deg riktig.

Det er veldig sjelden en skade eller trykk på isjiasnerven er alvorlig, og hvis du går til en dyktig naprapat som gjør en nøye klinisk undersøkelse er det ofte heller ikke nødvendig med en MR undersøkelse. Dette sparer samfunnet for penger, og hvis det er behov for MR eller videre undersøkelser så sender vi deg selvsagt videre umiddelbart. 

Du skal være trygg i hendene på en naprapat! 

Blir man helt bra igjen etter behandling?

De fleste rene isjiasplager har et naturalforløp på opp mot et år på det lengste. Som sagt så må en operasjon til ved enkelte tilfeller, men ofte kan naprapatbehandling påskynde prosessen, være smertelindrende eller helt helbredende. 

Hvis vår undersøkelse viser at dine smerter i beinet er av en annen årsak enn isjias, så kan vanligvis naprapaten igangsette riktige tiltak og behandlinger også for det.

Trenger du hjelp eller har spørsmål kan du ta kontakt med en av våre klinikker.

Mange av våre klinikker har også direkte onlinebestilling. Se respektive klinikk for informasjon eller bestilling. 

//Fredrik Walstad Holmström - Naprapat på NaprapatTeamet Oslo Sentrum