Skip to main content

Hvorfor får man vondt i skulderen?

Hvorfor får man vondt i skulderen?

Kontorarbeid, langrenn eller har du malt på hytta? Uansett hva årsaken er til dine skuldersmerter er det viktig med riktig tiltak. Les videre om vanlige diagnoser og årsaker til vondt i skulderen.

Hva kan være årsaken til at jeg har vondt i skulderen?

Smerter i skulderleddet eller skulderområdet er en av de vanligste årsakene til et besøk hos naprapaten eller legen. Pasienten beskriver sin smerte på, rundt, ”inne i” skulderleddet, eller ved skulderbladet. Ofte kan man i tillegg ha smerter eller ubehag ned i armen.

Skuldersmerter oppstår som regel akutt eller grunnet overbelastning. Ved begge tilfeller er det viktig med riktig behandling og opptrening. 

Årsaker til skuldersmerter:

Trauma

Ved fall på skulderen eller man tar seg i mot med armen. Veldig vanlig ved for eksempel langrenn, alpint, sykkel eller fall på glattisen.

Overbelastning

Trening - feilaktig type trening, gjerne over tid. Ofte ved skulderpressøvelser eller repetitive bevegelser. 

Ved skippertak - typisk ved prosjekter hjemme, i hagen eller på hytta, oppussing, dekkskifte, snømåking.

Vanlige diagnoser i området er: 

  • Senebetennelser (tendinopatier)
  • Slimposebetennelse (bursitt)
  • Leddbetennelse (artritt)
  • Frozen shoulder (kapsulitt)
  • Betennelser i leddet til kragebeinet (AC-leddsbetennelse)
  • Luksasjon (skulder ut av ledd)
  • Instabilitet
  • Impingement (innklemning av sener eller slimpose)

Det er også verdt å bemerke seg at det ikke er uvanlig at smerter i dette område egentlig kommer fra nakken. Derfor anbefaler vi altid en grundig undersøkelse hos NaprapatTeamet for å få riktig diagnose.

Her kan du lese mer om hvordan vi kan hjelpe deg som har vondt i skulderen.

Hvorfor er det så vanlig med smerter i skulder?

Jeg vil påstå at den største årsaken til at skuldersmerter er så vanlige er rett og slett hvordan dagens samfunn ser ut. Vi bruker våre armer mindre og mindre, og mange er utrolig svake eller har veldig dårlig funksjon i skuldrene sine. Våre armer og skuldrer er bygd for å klatre og krype, og vi skal klare utføre arbeid over skulderhøyde. Noe som folk flest gjør veldig lite av i voksen alder.

Rundt alle ledd i kroppen har vi leddbånd som skal stabilisere leddet. Skulderleddet er kroppens mest bevegelige ledd, og for å kunne ha den slags mobilitet har vi derfor kun noen få leddbånd som sammen med muskulaturen skal holde leddkulen på plass. Det er grunnen til hvorfor det er ekstra viktig med riktig trening av skulderen. 

En av de vanligste øvelsene i dette området er rotatorkuff-trening; altså utad- og inadrotasjon av skulderen med hjelp av en treningsstrikk. 

For å få best mulig effekt når man kommer gang med treningen er det viktig å ha en god funksjon i skulderen, men også i ryggen. Derfor kan det være lurt med en undersøkelse hos NaprapatTeamet i forkant, og i tillegg få en grundig gjennomgang av hvilke øvelser som er mest hensiktsmessige.

Har du noen spørsmål eller ønsker å bestille time gjør du det her!

//Fredrik Walstad Holmström - Naprapat på NaprapatTeamet Oslo Sentrum