Skip to main content

Hva er Mammamage?

Hva er Mammamage?

Hva er det?

I 9 måneder tilpasser magen seg til et voksende lite vidunder. Ved hjelp av hormoner og fosterets vekt og størrelse tøyes tilpasningsdyktige strukturer som magemuskler, bukhinne og annet vev seg langsomt ut. En mammamage kan dermed være en mage som etter graviditeten har vanskeligheter for å fungere optimalt, og hvor samspillet mellom de viktige musklene i området er svekket. De viktigste musklene for dette samspillet er bekkenbunnen, de dype ryggmusklene, de dype magemusklene og den store pustemuskelen Diafragma. Vi kaller ofte disse stabiliserende musklene for den indre sylinderen, som skal fungere som et korsett for ryggrad og bekken. Ved mangel på denne kontrollen vil man ha vanskligeheter med å koble sammen høyre og venstre kroppshalvdel, overkroppen med underkroppen og mage og rygg.

En mammamage kan oppleves som:

- En mage som stikker ut og følelsen av lite kontroll

- En svak mage

- Magen kjennes og ser annerledes ut enn før gravideten

- Magen er øm å ta på

- Når man bøyer seg bakover kan magen tyte ut som en pølse eller pyramide på midten,- et tegn på at magemuskelen ikke fungerer helt som de skal.

Så, du har en mammamage, hva gjør du?

Det er viktig etter fødsel og komme igang med trening. Du vil jo gjerne komme tilbake til den gamle kroppen din, så fort som mulig. Mange får beskjed om at man skal ta det rolig de første seks ukene rett etter fødsel, og dette skjer naturlig da man plutselig har en del mer å tenke på med en liten en, samt at kroppen må få kommet seg etter maratonpåkjennelsen. Det er såklart stor forskjell på kroppene våre, og det er viktig å lytte til sin egen kropp. Noen er ute på tur bare dager etter fødsel, mens for andre kan dette virke helt utenkelig og man må ta seg bedre tid. Uansett ambisjon og form, kan du med fordel begynne aktiverende øvelser for mage og bekkenbunn så tidlig som mulig, så fremt du ikke kjenner noe smerte under øvelsene.

Det finnes en jungel av øvelser og bevegelser man kan gjøre, men før dette bør man ha kontroll på aktiveringen av den indre sylinderen. Denne skal optimalt slå seg på før alle store bevegelser av kroppen, så den alltid beskytter og stabiliserer ryggrad og bekken.

For å aktivere gjør du sånn:

- Ligg på ryggen med bøyde knær og føttene trukket mot setet. (Avanser etterhvert mageliggende, sideliggende eller stående på alle fire)

- Stram bekkenbunn ved å knipe rundt endetarmsåpning og så fram mot urinrør (Hold inne en promp, samtidig som du kniper av tissestrålen)

- Hold aktiveringen og kjenn en lett aktivering av magen på innsiden av hotekantene på framsiden. Du kan tenke deg at det dras igjen en buksesmekk fra undersiden og opp og frem i navlen.

- Det er vikig at du hele tiden puster dypt og rolig ned i magen, det er ikke lov å holde pusten!

Syns du dette er vanskelig? Eller du får smerter? Det kan da være smart å litt veiledning og tips og triks. Vi er flere i NaprapatTeamet som jobber med dette. Ta kontakt med din nærmeste klinikk for hjelp.

Lykke til!

Anniken Gulowsen Wibe