Skip to main content

Matlaging som meditasjon

Matlaging som meditasjon

(Svensk version nederst)

Har du tenkt på at det du elsker å gjøre kan være en bra medisin mot hverdagens stress og bekymringer?

Som naprapat prater jeg ofte med pasientene mine om vekten av å ha en hobby, en fritidsinteresse. En aktivitet hvor vi får muligheten å koble bort alt i hverdagen, minske vårt stressnivå og bare ha det gøy.

For egen del har mat alltid vært en stor interesse, allerede i 7-8-års alder begynte jeg å samle oppskrifter i en perm. I starten var det klipp fra Allers eller Hjemmet på i stort sett kaker og desserter. Disse klistret jeg inn på blanke A4-ark, ofte med kommentarer som Slurp, Mums og Smask. Alt ettersom årene gikk ble permen min mer og mer full, og jeg fikk adskillig fler avsnitt i permen enn bare søtsaker. Til nåtid når hele min oppskriftsbank ligger lagret i fine dokumenter på dataen. Men permen har jeg fortsatt, og noen ganger i året plukkes den frem for å lage et eller annet som jeg enda ikke rukket å lagre digitalt.

Ettersom jeg alltid laget mat har jeg tatt det mer som en selvfølge, enn at det skal ha noen større eller viktigere betydning for meg og min helse. Helt til for noen år siden da jeg kom på å sette ord på min HOBBY.

Det var i samtale med en pasient som jeg, slik så mange ganger før, sa:

”- Du må finne deg et ventil for hverdagens stress, noe som du elsker å gjøre, og noe som gjør at du slapper av og blir i bedre humør.”

Pasienten spør da meg hva jeg gjør for å slappe av, og standardsvaret både for meg og i blant de fleste av oss naprapater er vel, ”- Tjaaaaa, jeg trener flere ganger i uken”.

Men etter bare en liten stund begynner jeg å tenke på min interesse for matlaging og endrer svar:

”- Jo, eller, egentlig, det er selvsagt matlaging som er min største hobby. Jeg gjør det stort sett hver dag, og det å få stå ved komfyren å skape, det er som meditasjon for meg!”

Og siden denne dag er dette eksemplet jeg tar opp for mine pasienter.

Jeg tror også at den kreative delen er en veldig viktig faktor i det å finne en meningsfull fritidsinteresse for å kunne slappe av. Å skape noe, gjøre noe som ikke til enhver tid er styrt, men å komme frem til ulike resultat hver gang.

Og absolutt, trening, eller la oss si aktivitet, er jo forstås også en utrolig viktig faktor. Bare man klarer av å få inn den mentale avstressende delen i det. Hvilket for mangen er vanskelig, da vi ofte setter unødvendig mye tvang og press på oss selv når det kommer til trening. Derfor anser jeg at man helst bør finne noe som ikke direkte har med trening å gjøre. Så fremt man virkelig ikke bare ser treningen som glede. For eksempel gubbene som møtes en gang i uken å sentrer fotball, eller kjærringenes torsdagsgym.

Det skal være noe som er gøy og noe man lengter til å gjøre. Helst uten konkurranse momenter som da i seg kan lede til unødig stress. Og man skal kjenne en ro i kropp og sjel etterpå.

Hva du velger å gjøre er opp til deg. Det kan være lese bøker, gå tur med bikkja, sykle, male eller tegne, danse, spille musikk eller synge kor, bake, snekre eller bygge, stelle vekster og blomst i hagen, spille boule, samle frimerker, friluftsliv, seile, plukke sopp. You name it!

Tenk bare på at det skal være noe du gjør for deg selv, ikke for noen andre. Og viktigst av alt, det skal gjøre deg glad og gi deg en følelse av velbehag!

Har du ikke tenkt over dette så langt, er det på tide du setter deg ned å tenker gjennom hva DU liker å gjøre.

Hvilken er din hverdagsmeditasjon?

Eller kort og godt, hvilken er din største fritidsinteresse??!

Fredrik W. Holmström - NaprapatTeamet Oslo Sentrum

 

naprapatens kantarelltoast

 

Matlagning som meditation

Har du tänkt på att det du älskar att göra kan vara en bra medicin mot vardagens stress och bekymmer?

Som naprapat pratar jag ofta med mina patienter om vikten av att ha en hobby, ett fritidsintresse. En aktivitet där vi kan koppla bort allt i vardagen, minska vår stressnivå och bara ha det skoj.

För min egen del har mat alltid varit ett stort intresse, redan i 7-8-årsåldern började jag samla recept i en pärm. I starten var det utklipp från Allers och Hemmets Journal på i stort sett kakor och desserter. Dessa klistrade jag in på tomma A4-ark, ofta med kommentarer som Slurp, Mums och Smask. Allt eftersom åren gick blev pärmen fullare och fullare, och jag fick åtskilligt fler avsnitt i pärmen än bara sötsaker, till nutid när jag har hela min receptbank lagrad i fina dokument på datorn. Men pärmen har jag kvar, och några gånger om året plockas den fram för att laga något som jag ännu inte hunnit lagra digitalt. Eftersom jag alltid har lagat mat har jag tagit det mer som en självklarhet, än att det ska ha någon större eller viktigare betydelse för mig och min hälsa. Tills jag för några år sen kom på att sätta ord på min HOBBY. Det var i samtal med en patient som jag, som så många gånger förut, sade:

”- Du måste hitta en ventil för vardagens stress, något som du älskar att göra, och något som gör att du slappnar av och blir på bättre humör”. Patienten frågar då mig vad jag gör för att slappna av, och standardsvaret bland de flesta av oss naprapater är väl, ”- Tjaaaa, jag tränar flera gånger i veckan”. Men bara efter en liten stund börjar jag tänka på mitt matlagningsintresse, och ändrar svar. ”- Jo, eller, egentligen, det är matlagning som är min största hobby. Jag gör det i stort sett varje dag, och det att få stå vid spisen och skapa, det är som meditation för mig!”.

Och sedan denna dag är detta exemplet jag tar upp för mina patienter.

Jag tror också att den kreativa biten är en väldigt viktig faktor i det att hitta ett meningsfullt fritidsintresse för att kunna slappna av. Att skapa något, att göra något som inte alltid är styrt, utan man kan komma fram till olika resultat varje gång.

Och absolut, träning, eller låt oss säga aktivitet, är ju förstås också en otroligt viktig faktor, bara man klarar av att få in den mentala avstressande delen i det. Vilket för många är svårt, då vi ofta sätter onödigt mycket tvång och press på oss själva när det kommer till träning. Därför anser jag att man helst bör hitta något som inte har direkt med träning att göra. Så länge man verkligen inte bara ser träningen som glädje, till exempel gubbarna som träffas en gång i veckan och lattjar fotboll, eller tanternas torsdagsgympa.

Det ska vara något som är skoj och något man längtar till att göra. Helst utan tävlingsmoment som då i sig kan leda till onödig stress. Och man ska känna en ro i kropp och själ efteråt.

Vad du väljer att göra är helt upp till dig. Det kan vara läsa böcker, gå tur med hunden, cykla, måla eller rita, dansa, spela musik eller sjunga kör, baka, snickra eller bygga, sköta om växter och blommor i trädgården, spela boule, samla frimärken, friluftsliv, segla, plocka svamp. You name it!

Tänk bara på att det ska vara något du gör för dig själv, inte för någon annan. Och det viktigaste av allt, det ska göra dig glad och ge dig en känsla av välbehag!

Har du inte tänkt över detta tills nu, så är det på tiden att du sätter dig ned och tänker igenom vad DU gillar att göra.

Vilken är din vardagsmeditation?

Eller kort och gott, vilket är ditt största fritidsintresse??!

Fredrik W. Holmström - NaprapatTeamet Oslo Sentrum