Naprapatens hverdag
Naprapatens hverdag er variert og spennende!
De naprapatene jeg kjenner gjør alle mye forskjellig! Noen jobber i små team eller alene på sin klinikk, mens andre jobber i større tverrfaglige team. Noen jobber med trykkbølgebehandling, andre med nåler, og enkelte som meg selv jobber også med ultralyddiagnostikk. Felles for oss alle er at vi jobber med muskler og ledd, fra topp til tå, med manuelle behandlingsteknikker, dvs hendene våre.
Jeg har jobbet som naprapat i over 12 år nå, og jeg kjenner en enorm takknemlighet og stolthet over å ha funnet et yrke som passer meg så bra og som jeg hele tiden får lov til å utvikle meg i!
I min jobb har jeg en aktiv hverdag som er balsam for min egen kropp. Jeg merker når jeg sitter på kurs og videreutdannelser at jeg ikke har godt av å bli sittende for lenge av gangen. Det er ikke det at jeg er så sykt sunn og aktiv at jeg ikke kan sitte stille, men jeg får vondt i kroppen av å sitte for mye. Arbeidsdagen min er mer å klatre på folk enn å sitte foran en skjerm, og det passer meg utmerket. Utover det er jeg meget god på å ligge og slappe av som de fleste andre.
Hva møter en naprapat i hverdagen?
Jeg må si at arbeidsdagen min er ganske variert. Det er ikke bare pasientbehandlinger som fyller dagen. Det er regninger å betale, avtaler å forhandle, markedsføring man må gjøre pluss at det innimellom dukker opp pasientcaser der jeg må lese meg opp litt ekstra og kanskje rådføre meg med andre profesjoner og dette tar også tid.
Hvem søker naprapatbehandling?
Alle som har vondt et sted eller har en plage kan søke naprapatbehandling. Naprapater har som folk flest ulike interesseområder og mer og mindre erfaring med ulike plager pasientene måtte ha. De fleste av oss spisser seg inn mot sitt interesseområde fremfor å tro man kan behandle alle plager like bra. Det jeg treffer mest er folk med smerter i nakke, korsrygg, hodepine, skulderplager, tennisalbuer og svimmelhet. Jeg har i løpet av en uke alt fra en vanlig kontorarbeider som ikke trener noe særlig, til idrettsutøvere på høyt nivå. Fellesnevneren er at jeg stort sett behandler motiverte pasienter uansett hvordan de lever.
Mange spør om jeg blir sliten i kroppen av å behandle hver dag, og det blir jeg ikke. Jeg blir mye mer sliten i hodet i løpet av en arbeidsdag, og kanskje litt lei av min egen stemme for jeg snakker så mye. Sliten blir jeg av å være skjerpet, og det må man være. Jeg må ha i bakhodet at for eksempel hodepinen pasienten søker ikke nødvendigvis er fra vanlige spenninger, men fra langt mer alvorlige diagnoser. Jeg må ha differensialdiagnosene og de «røde flaggene» på plass i hodet selv om det oftest ikke er alvorlige ting folk søker for. Det er dette som kan bli slitsomt men samtidig veldig viktig og spennende i denne jobben. Kroppen liker jo å røre seg så den blir ikke sliten.
Lurer du på om du skal bli naprapat du også? Link til Naprapathøgskolan finner du her.
Lurer du på om du skal booke en naprapatbehandling? Link til klinikkoversikten vår finner du her.