Skip to main content

Plantarfascit, symptom og behandling

Plantarfascit, symptom og behandling

Hva er plantarfascit?

Plantarfascit er en tilstand som oppstår når plantar fascia, et tynt, fibrøst vev som strekker seg langs undersiden av foten, blir betent og irritert.

Årsakene til plantarfascit

Årsakene til plantarfascit kan variere, men noen vanlige faktorer inkluderer:

  1. Overbelastning: Overbelastning av plantar fascia kan oppstå som et resultat av gjentatte belastninger på foten, spesielt ved aktiviteter som løping, hopp, dans eller langvarig stående. Dette kan føre til mikroskopiske tårer i vevet og betennelse.

  2. Feil fotstøtte: Utilstrekkelig støtte til fotbuen eller bruk av feil type fottøy kan også føre til plantar fascit. For eksempel kan flate sko eller sko uten tilstrekkelig fotbuestøtte øke belastningen på plantar fascia.

  3. Overvekt: Overvekt og fedme kan sette ekstra press på plantar fascia, noe som øker risikoen for betennelse og skade.

  4. Feil fotanatomi: Noen individer har strukturelle avvik i foten som kan øke risikoen for plantar fascit. For eksempel kan høye eller lave fotbuer, unormal fotpronasjon (innavvikling) eller utavvikling av foten påvirke måten plantar fascia belastes på.

  5. Alder: Plantarfascit er mer vanlig hos middelaldrende voksne. Med alderen kan plantar fascia bli mindre fleksibel og mer utsatt for skade.

  6. Muskelubalanse: Svake eller stramme muskler i foten, leggene eller hofteområdet kan påvirke måten foten belastes på og øke risikoen for plantarfascit.

Det er viktig å merke seg at årsakene til plantarfascit kan variere fra person til person, og det kan være flere faktorer som bidrar til utviklingen av tilstanden. Det er også mulig å ha flere samtidige faktorer som bidrar til plantar fasciit.

Opplever du symptomer på plantarfascit, ta kontakt med oss her for å høre hvordan vi kan hjelpe deg!

En av våre naprapater i  NaprapatTeamet vil ut enrede deg og gi nøyaktig diagnose og behandlingsplan. Ofte vil trykkbølge, teiping av foten, treningsøvelser og veiledning være en god kombinasjon for å bli kvitt plagene.

Aleksander Jensen