Skip to main content

Bruskskader i kneet

Bruskskader i kneet

Bruskskader kan være problemfrie eller lite plagsomme, eller kun dukke opp etter spesielle aktiviteter. Desverre kan de også være veldig plagsomme for noen. Noen av disse variantene kan vi i NaprapatTeamet hjelpe deg med.

Symptomer på bruskskader i kneet

Smerten kan ofte oppleves periodevis, gjerne ved dype knebøy, vridning eller sidebevegelser i kneet. Smerten oppleves vanligvis på innside/ytterside av kneet i leddspalten, men kan også kjennes bak i kneet. Smerte foran er vanligvis assosiert med bruskskade i leddet mellom kneskål og resten av kneet, denne oppleves ofte som mer diffus. 

At kneet låser seg kan skyldes løse biter av menisken eller leddbrusk. Noen ganger kan kneet også føles ustabilt og svikte. 

Hyppighet

Skadet leddbrusk inne i leddet oppdages hos 63% av befolkningen hos de som får gjennomført artroskopi og er høyere hos de mer aktive i befolkningen. Det vil ikke si at dette gjelder hele befolkningen, men bare hos de som har så store smerter i kneet at artroskopi er nødvendig. Det oppdages oftere hos kvinner og hos eldre pasienter. 

Årsaker til bruksskader

Bruskskader er ofte årsaket av akutte skader men også av mange microtraumer. Disse skadene ses ofte i sammenheng med leddbåndskader (korsbånd,sideleddbånd) og etter at kneskålen har gått ut av ledd. Vanligvis er dette årsaket av vridningsskader med foten plantet i underlaget med en vridning av benet ovenfor kneet, men også ved veldig tung kompresjon kan det forekomme. dvs, veldig tunge løft eller etter hopp/fall fra stor høyde.

Prognose

Bruskskade i kneet gror stort sett ikke av seg selv så målet med behandling/rehabilitering vil være å forsøke å få kneet til å fungere så bra som mulig, helst like bra som før skaden oppstod. Dette vil si at på et røntgen eller MR-bilde ser det kanskje ikke ut som at kneet er helt ”friskt”, men pasienten kan likevel være smertefri og kunne fungere bra. Det er alltid pasientens symptomer som smerte, hevelse og muligheter til oppgaveløsning som er viktigst. Føles det bra så er det en vellykket rehabilitering.

Hva kan gi mindre smerte ved bruskskade i kneet?

Veiledet trening er gunstig for å forsøke å finne ut av hva pasienten kan trene opp uten å forårsake irritasjon i leddet. Bedre styrke og kontroll av musklene rundt kneet vil kunne forebygge ugunstige bevegelser inne i kneet. Her er det lov med litt prøving og feiling på grunn av at det er store individuelle forskjeller på pasienter med bruskskader i kneet.

Jeg har selv et skadet kne å vet at noen styrkeøvelser går fint og på sikt gjør at jeg kan tåle mer belastning av benet, samtidig som andre styrkeøvelser gjør at kneet hovner opp og ikke kan brukes særlig bra på noen dager. Kort fortalt belaster man området rundt kneet passe mye slik at man unngår hevelse inne i kneet og styrker opp musklene rundt. Her kan det være fint med råd fra noen som har erfaring med dette f.eks en naprapat.

Hos de med høy bmi kan man se at vektnedgang har stor sammenheng med smertelindring i kneet. Så har du en BMI et stykke over 25 som ikke skyldes en høy fettprosent vil det være veldig lurt å gjøre noen kostholdsendringer om man ønsker mindre knesmerte. Her er vekten i seg selv selvfølgelig et problem, men man kan også se en bedring ved lignende forandringer i skulderleddet så man kan anta at dette også skyldes andre fysiologiske forandringer ved overvekt.

Suplementbehandling og kosthold

Kan kanskje påvirke noe positivt, felles her er at det gjerne skulle vært mer forskning med tydelige positive svar på at det faktisk fungerer.

Glukosamin kan kanskje hjelpe til å forebygge og dempe forverring av bruskskader. Dette er en ingrediens som kroppen trenger for å bygge brusk og utvinnes gjerne av rekeskall, så om man ikke vil bruke penger på tabletter som kanskje gir effekt, men gjerne ønsker å få i seg mer glukosamin kan en tanke kanskje være å spise mer kraftbasert mat som er kokt på nettopp brusk eks. rekeskall. Her er er det ikke nok evidens som viser at dette faktisk fungerer, men om det ikke skulle fungere kan man i alle fall få i seg dette på en smakfull måte. 

Hyolrunsyreinjeksjoner kan muligens også gi noe lindring for små bruskskader og bone bruise. Sprøytes inn i selve leddet. 

PRP injeksjoner inneholder mye av kroppens egne vekstfaktorer og kan muligens hjelpe til å reparere bruskskader. Her er det ennå litt ulike protokoller for hvordan man skal utføre dette så det gir litt ulik kvalitet på studiene som er gjort, her vil det komme mer presis informasjon i årene som kommer. Dette er noe jeg personlig synes er veldig spennende og noe legen hos NaprapatTeamet Ryen jobber med.

Stam-celler er også en behandling som kan bli revolusjonerende for seige kneskader, men her trengs det også mer forskning. 

Operasjoner av bruskskader

Man vil alltid forsøke å unngå kirurgi, men om det er noe som haker seg opp og låser bevegelsen i kneet kan det være lurt å vurdere kirurgi. Behandlingene kirurgisk går ut på å reparere skadet vev, ta bort skadet vev eller bytte ut til nytt vev. 

Siden brusket gror dårlig av seg selv går behandlingen stort sett ut på og flytte brusk fra et annet sted i kneet til pasienten til det skadede området, eller få en donert bit brusk av en person som ikke trenger det selv lenger, ved småskader kan man forsøke å stimulere til vekst av egen brusk ved og bore små hull i vevet å fylle på med stamceller. Om det er løse bruskbiter som er i klem kan det være fordelaktig å ta bort disse ved operasjon. 

Er det store bruskskader i kneet med mye betennelser med påfølgende smerter kan det noen ganger være nødvendig å bytte ut kneet med et kunstig kne. Dette gir ofte stor smertelindring til de som har hatt så store smerter at en slik operasjon er nødvendig, men dette er jo selvfølgelig absolutt siste tiltak, så alt annet burde være forsøkt først. 

Kort oppsummert

Små bruskskader i kneet kan være helt symptomfrie og lite plagsomme, men har man disse kan det være litt ekstra lurt med tilpasset trening og passe på vekten. Store bruskskader kan gi større utfordringer å kreve større tiltak, men også her må man forsøke med de samme tiltakene før man går mer drastisk til verks. 

Sitter du med et vondt kne selv og luer på hva du kan gjøre? Ta kontakt her.
Vi undersøker kneet ditt nøye og tilpasser et opplegg til din plage.

 

Øyvind Johannesen
NaprapatTeamet Ryen

 

Relaterte linker:

Knesmerter
Hvordan oppstår knesmerter