Hva er spenningshodepine?

Hva er spenningshodepine?

Hva er spenningshodepine?  


Spenningshodepine er hodepine som kommer krypende fra stramme muskler i nakke og øvre del av rygg. Smerten dukker vanligvis opp i nakken og kan stråle frem til pannen og tinningen. Noen ganger har du den på en side, andre ganger på begge sider. Dette ser vi mye av på klinikken.

Årsaken til spenningshodepine


En vanlig årsak er stramme og slitne muskler i nakken, kanskje etter langvarig jobbing foran data`n på jobb. Rett og slett overarbeidede muskler, der triggerpunkter i nakke/skulder og kjevemuskulatur gir smerte som stråler opp i hodet. Det kan kjennes i bakhodet, tinning og panne. Risikofaktorer for å utvikle spenningshodepine kan være stress, dårlig syn som ikke korrigeres, feil og langvarig arbeidsstilling på jobb, lite søvn, problemer med å slappe av under og etter arbeid. Grunnene er mange, smerten er ofte høy, men alvorlighetsgraden er oftest svært lav. 

Hva trenger jeg en naprapat til når jeg har spenningshodepine?


Aller først gjelder det å kartlegge at det faktisk ER en spenningshodepine. Det gjør vi ved å stille mange spørsmål rundt smerten din. Hvor den sitter, når den kommer, hva som trigger den og lignende. Det er flere diagnoser som kan gi smerter i samme område så det er viktig å vite at det er en reell spenningshodepine før vi behandler nakken videre. 

Undersøkelse og behandling av spenningshodepine


Undersøkelsen består av en nevrologisk status der vi ser om nervesystemet i nakken fungerer som det skal. Det er viktig også for å planlegge hvilke behandlingsteknikker det er lurt og trygt å gjøre videre. 
Behandlingen består ofte av manipulasjon av ledd i halsryggraden, evt en mobilisering/tøy av leddene, hard massasje og muskelpressur på de ømmeste punktene i nakke og hals, og stretch. En viktig del av behandlingen er også å snakke om ergonomi og hodets plassering i de ulike situasjonene der hodepinen ofte oppstår. Vi må kartlegge hvilke aktiviteter pasienten kanskje må unngå for en periode og hvilke nye vaner bør jobbes inn i hverdagen. Noen ganger er det nødvendig med hjemmeøvelser som treningsøvelser eller muskeltøy. 

 

Tips_for_a_unnga_hodepine.jpg

 

Hvordan kan du selv forebygge spenningshodepine?


• Ta pauser i løpet av arbeidsdagen
• Varier arbeidsstillingen din mellom å stå/sitte
• Rull skuldrene bakover et par ganger og tøy brystet litt ved å henge fremover i en døråpning
• Korriger dårlig syn
• Få inn gode treningsrutiner og gå gjerne en tur på ettermiddagen fremfor å sitte med mobil og nettbrett hele kvelden - det blir tid til det likevel etter turen/treningen
• Fokus på nok søvn, væskeinntak og et sundt kosthold


Et godt tips jeg hørte denne uken:
Ikke sitt oppe for noe du ikke ville stått opp tidlig for..
 

Sliter du med spenningshodepine og vil at vi tar en kikk?


Book time hos oss en av våre klinikker her!

Aktuelle blogginnlegg:
Hodepine
Egenbehandling ved spenningshodepine 
Smerter i nakken og hodepine
Behandling av nakkesmerter
Tøyeøvelse for stiv nakke
Tøy brystmusklene

 

Anita Andersen
NaprapatTeamet Ryen